50 milliárdos költségvetési plafont vezetnek be az F1-ben

Fotó: Red Bull Racing
MONTREAL, QUEBEC - JUNE 07: Pierre Gasly of France driving the (10) Aston Martin Red Bull Racing RB15 on track during practice for the F1 Grand Prix of Canada at Circuit Gilles Villeneuve on June 07, 2019 in Montreal, Canada. (Photo by Dan Mullan/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // AP-1ZJVSWP152111 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Egy 175 millió dolláros, azaz közel 50 millárd forintos költségvetési plafont vezethetnek be 2021-től a Forma-1-ben. Úgy tudni, öt éven át szezononként ennyiből kell majd gazdálkodniuk a száguldó cirkusz csapatainak.

2021-ben jelentősen átalakulnak majd a Forma-1 szabályai, ennek keretében pedig bevezetik a költségvetési plafont is, melyre már több alkalommal is voltak próbálkozások.

Az eredeti tervek szerint kezdetben nagyobb összegből gazdálkodhattak volna a csapatok, és később szorították volna lejjebb a keretet, ám végül egy kompromisszumos megoldás született: 2021 és 2025 között 175 millió dolláros éves büdzsét határoztak meg.

A költségekre vonatkozó regulákat az újonnan létrehozott Forma-1-es financiális szabálykönyv szabályozza, a dokumentumot a korábban a Hondánál, a Brawnnál és a Mercedesnél is dolgozó Nigel Kerr állította össze, aki 2017 óta dolgozik az F1 vezetőségében.

Ebben a 175 millió dolláros összegbe egyébként nem tartoznak bele az olyan költségek, mint például a versenyzők fizetése, a marketingkiadások, illetve a motorokra vonatkozó költségek.

A számítások szerint a csapatok ezeket leszámítva jelenleg mintegy 220-250 millió dollárt költenek el évente.

A Forma-1 vezetősége abban bízik, megfelelően tudják majd ellenőrizni a szabályok betartását, a kihágásokat pedig akár pontlevonással is büntethetik majd, de a csapatfőnökök is elveszíthetik FIA-s licencüket.

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS