Friss hírek

50 milliárdos költségvetési plafont vezetnek be az F1-ben

Egy 175 millió dolláros, azaz közel 50 millárd forintos költségvetési plafont vezethetnek be 2021-től a Forma-1-ben. Úgy tudni, öt éven át szezononként ennyiből kell majd gazdálkodniuk a száguldó cirkusz csapatainak.

2021-ben jelentősen átalakulnak majd a Forma-1 szabályai, ennek keretében pedig bevezetik a költségvetési plafont is, melyre már több alkalommal is voltak próbálkozások.

Az eredeti tervek szerint kezdetben nagyobb összegből gazdálkodhattak volna a csapatok, és később szorították volna lejjebb a keretet, ám végül egy kompromisszumos megoldás született: 2021 és 2025 között 175 millió dolláros éves büdzsét határoztak meg.

Hirdetés
 

A költségekre vonatkozó regulákat az újonnan létrehozott Forma-1-es financiális szabálykönyv szabályozza, a dokumentumot a korábban a Hondánál, a Brawnnál és a Mercedesnél is dolgozó Nigel Kerr állította össze, aki 2017 óta dolgozik az F1 vezetőségében.

Ebben a 175 millió dolláros összegbe egyébként nem tartoznak bele az olyan költségek, mint például a versenyzők fizetése, a marketingkiadások, illetve a motorokra vonatkozó költségek.

A számítások szerint a csapatok ezeket leszámítva jelenleg mintegy 220-250 millió dollárt költenek el évente.

A Forma-1 vezetősége abban bízik, megfelelően tudják majd ellenőrizni a szabályok betartását, a kihágásokat pedig akár pontlevonással is büntethetik majd, de a csapatfőnökök is elveszíthetik FIA-s licencüket.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

50 milliárdos költségvetési plafont vezetnek be az F1-ben
Ma veheti át második vb-trófeáját Max Verstappen
Szakított kedvesével Charles Leclerc
2026-ban újra jelentősen megváltozhatnak az F1-es autók
Az FIA betiltotta a Mercedes trükkös szárnymegoldását
Az FIA már 2023-ban tenne a túl könnyű előzések ellen

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!