A csapatok tárgyalnának az F1 szaúd-arábiai jövőjéről - F1VILÁG.HU

A csapatok tárgyalnának az F1 szaúd-arábiai jövőjéről

HIRDETÉS
Bár a Forma-1 döntéshozóit megnyugtatták a szaúdi illetékesektől kapott biztosítékok, miszerint a pénteki rakétatámadás nem fog megismétlődni Dzsidda környékén a hétvégén, az országba való visszatérésről beszélgetni kell a csapatvezetők szerint.
2022 Saudi Arabian Grand Prix, Friday - Jiri Krenek Jeddah beauty

Az éjszakai válságtanácskozások után az F1-es csapatok első emberei úgy érezték, nem lenne oka arra a sportnak, hogy az ijedtség által vezérelve, dolgavégezetlenül távozzon a Szaúd-arábiai Nagydíj helyszínéről, a szombati sajtótájékoztatón azonban többen is hangot adtak azon álláspontjuknak, hogy ilyen állandó fenyegetettség mellett nem feltétlenül kellene a jövőben az országba utazniuk.

Szaúd-Arábia hosszú távon köteleződött el a Forma-1-gyel, amely során Dzsidda utcái csak ideiglenes versenyhelyszínül szolgálnak, hiszen Rijád közelében már épül egy óriási élmény- és sportközpont, a tervek szerint pedig oda költözik át a mezőny néhány év múlva. A pénteki történések nyomán azonban felmerült a kérdés a paddockban, hogy szüksége van-e még erre a sportnak.

„Nem a mi feladatunk a versenynaptár összeállítása, de ez a helyzet itt már évek óta fennáll” – utalt a szaúdiak és a jemeni lázadók közötti feszült katonai helyzetre Jost Capito, a Williams csapatfőnöke. „A tavalyi év elején a Forma-E hétvégéje során is történt egy rakétatámadás, és azóta sem merültek fel aggodalmak az ideutazás körül. Erre a hétvégére sem változott semmit a helyzet a korábbiakhoz képest. Szerintem az ezzel kapcsolatos beszélgetéseket előzőleg kellene lefolytatni. Jelenleg ez már nem lehetséges, így majd utólag kell, de semmiképpen sem az esemény alatt.”

Günther Steiner a Haas részéről visszhangozta kollégája szavait: jelen helyzetben biztonságban érzi magát, de nem biztos, hogy minden évben ki kell tenni a csapattagokat ilyen rizikónak és feszült helyzetnek. „A legfelsőbb vezetők betekintést adtak nekünk a biztonsági intézkedések technikai részleteibe. Ők is, és a családjaik is itt vannak a pályán, ez még egy ok arra, hogy higgyünk a biztosítékaikban” – mondta. „Nem ez a megfelelő pillanat arra, hogy megbeszéljük, helyes-e, hogy itt vagyunk. De szerintem ez a későbbiekben meg fog történni.”

A csapatvezető a tőle megszokott iróniával reagált arra a kérdésre, hogy mit tenne, ha a versenyzői, Kevin Magnussen vagy Mick Schumacher mégis elállnának a részvételtől a hétvégén. „Ha valamelyik versenyzőnk nem akarna vezetni, beültetjük Pietrót [Fittipaldi], aki már nagyon várja a lehetőséget. Ez lenne a megoldás.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!