Binotto: Nem lett volna helyes, ha távozunk - F1VILÁG.HU

Binotto: Nem lett volna helyes, ha távozunk

A szombati csapatvezetői sajtótájékoztatón először nyilvánultak meg az F1-es szereplők az éjszakai válságtanácskozás kapcsán, amelyen eldőlt, folytatják a Szaúd-arábiai Nagydíjat. Mattia Binotto elismerte, a versenyzők nem teljes mértékben elégedettek a döntéssel.

A pályához közeli, pénteki rakétatámadás elterelte a figyelmet a pályán való történésekről a 2022-es Forma-1-es szezon második állomásán, arra irányítva az egész paddock fókuszát, hogy helyes lépés volt-e a történések fényében Dzsiddában maradni, sőt egyáltalán elutazni egy ilyen veszélyeket tartogató országba.

Bár az F1 kísérőszemélyzetéből akadtak olyanok, akik a pénteki robbantás után szombat reggel repülőre ültek és hazautaztak – a német Sky Sports munkatársainak többségéről tudható ez, köztük Ralf Schumacherrel – ám a sajtótájékoztatón jelen lévő Mattia Binotto, Andreas Seidl és Mario Isola a saját szervezetüket illetően megerősítették, hogy a Ferrari, a McLaren és a Pirelli helyszínen lévő munkatársai közül senki nem kérte, hogy hazautazhasson.

A pilóták pénteken éjszakába nyúlóan egyeztettek egymás között és főnökeikkel közösen is, Seidl és Binotto pedig úgy vélik, végül helyes döntés született a maradással.

„A versenyzőink a sport hősei, így az ő hangjukra is oda kell figyelni. Fontos volt, hogy ők is egyeztettek, s végül mindannyian ugyanarra az álláspontra jutottunk: miután megkaptuk a garanciákat, helyes, hogy folytatjuk” – fejtette ki a McLaren csapatvezetője. „Az F1 egy globális sport, egy nagy üzletág. Mindannyiunknak érdeke, hogy gyarapítsuk a sportunkat, ugyanakkor viszont a biztonságnak mindenek előtt kell állnia. Száz százalékban bízom abban, hogy az F1 a helyes döntést fogja meghozni.”

Binotto az egyezkedések elhúzódását azzal magyarázta, hogy a húsz versenyző mindegyikének véleményét meghallgatták. „Nem mondtam, hogy 100%-osan elégedettek a döntéssel. De fontos volt, hogy leültek beszélgetni. Önmagában már az is pozitív, hogy ez megtörtént” – mondta. „Az egyeztetéseket követően nem lett volna helyes döntés az ország elhagyása.”

Az elmúlt években számos alkalommal alakult már ki vita az F1-en belül arról, hogy hol kell meghúzni a határt a sport által meglátogatott országok tekintetében – a Kaukázus és a Közel-Kelet felé történő terjeszkedéssel egyre több olyan helyszín került ugyanis be a naptárba, ahol komoly kérdések merülnek fel a sajtószabadsággal, az emberi jogok tiszteletben tartásával kapcsolatban, vagy éppen háborús helyzet dúl. Az Orosz Nagydíjat ez utóbbi indokával törölték is nemrég a naptárból, ám a jemeni lázadókkal hosszú évek óta konfliktusban lévő Szaúd-Arábiában ez a közeli rakétatámadás most belefért.

„Nem csak a demokrácia a lényeg, hanem az is, hogy a sokszínűséget, az elfogadást erősítsük. Igaz, hogy egy sport vagyunk, de emellett a pozitív változásokért is küzdenünk kell. Arról persze lehetne beszélgetni, helyes-e, hogy ellátogatunk ide” – fogalmazott Binotto.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!