Friss hírek

A Mercedes szerint is elrettentő büntetést kapott a Red Bull

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke azt mondja, bármilyen büntetést is kapott volna a Red Bull a pénzügyi szabályok megszegésének ügyében, szerintük nem lett volna elegendő, mégis azt gondolja, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) határozottan lépett fel az ügyben, az osztrákok pedig „elrettentő erejű” szankcióval kell, hogy megbirkózzanak.

Azt már hetek óta tudni lehet, hogy a Red Bull 2021-ben megszegte a Forma-1 pénzügyi szabályait, pénteken pedig az is kiderült, 1,8 millió dollárral költöttek többet a megengedett keretösszegnél. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) végül 7 millió dolláros pénzbírsággal sújtotta az istállót, ami viszont ennél fájóbb a Red Bull számára, hogy a következő 12 hónapra 10 százalékkal csökkentik a szélcsatornában eltölthető idejük mennyiségét.

„Azt gondolom, a mi részünkről minden büntetés túl kevés. Számukra viszont túl sok” – mondta Wolff a Motorsport.com című internetes portálnak. „Úgy gondolom, hogy a szélcsatornában eltölthető idő bármekkora csökkentése fájdalmas lesz. Hogy mennyire, azt nehéz megítélni jelenleg.”

Hirdetés
 

„Véleményem szerint 7 millió dollár abszolút értékben rengeteg pénz. De a Red Bull számára egy nagyobb rendszerben, ha például figyelembe vesszük, mennyit áldoznak az erőforrásra, és a csapatra, talán nem olyan sok.”

Wolff azzal egyetért, hogy a Red Bull büntetése elrettentő erejű lehet a többi csapat számára.

„Véleményem szerint a büntetések tétele elrettentő – a sportszakmai büntetés, és kisebb mértékben a pénzügyi. De talán a reputációs károk a legnagyobbak, egyetlen csapat sem szeretne a közelébe kerülni egy ilyennek, hiszen egy átlátható világban élünk.”

Amikor a Red Bull magyarázkodásáról kérdezték, Wolff így felelt: „9 csapat betartotta a szabályokat, és a plafon alatt maradt. Ez a sport a marginális nyereségekről szól, minden más üres fecsegés. Nincs enyhítő tényező.”

A Mercedes-főnök méltatta továbbá az FIA-t, amiért a szövetség hatékonyan járt el az ügyben, és keményen megbüntette a Red Bullt – miközben semmit sem söpörtek a szőnyeg alá.

„Pozitívumként értékelem a határozott fellépést. Semmit sem söpörtek a szőnyeg alá. Az FIA kiállt a folyamat mellett. És azt gondolom, hogy bár az adminisztráció csupán 10 hónapja van érvényben, nagyon biztató látni, ahogy a dolgok alakultak.”

„Amit viszont tisztáznunk kell, az a „kisebb” és „jelentősebb” szabályszegések kérdése. Azt gondolom, a szabályszegés az szabályszegés. És így is kell kezelni.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

A Mercedes szerint is elrettentő büntetést kapott a Red Bull
Russell: Készen állok, hogy világbajnok legyek
Kiderült, hol lesznek F1-es sprintfutamok jövőre
Alonso frusztrált ugyan, de azt mondja, örökké hálás lesz az Alpine-nak
Az FIA szerint jó döntést hoztak, hogy megemelik a padlóélek magasságát a Forma-1-ben
Hockenheim nem akar F1-es versenyt rendezni jövőre

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!