A Red Bull a Mercedest vádolja a szivárogtatással kapcsolatban - F1VILÁG.HU

A Red Bull a Mercedest vádolja a szivárogtatással kapcsolatban

A Mercedest vádolja a bizalmas információk kiszivárogtatásával a Red Bull Forma-1-es csapata. Dr. Helmut Marko, az energiaital-gyárosok tanácsadója szerint nagyon furcsa ügyről van szó, amivel mindenképpen foglalkozni kellene.

Mint ismert, a Red Bull 2021-ben megszegte a költségvetési plafonra vonatkozó szabályokat azzal, hogy „kis mértékben” túlköltekezett. Már azt is tudni lehet, milyen büntetést kaptak az osztrákok: a csapatot 7 millió dolláros pénzbírsággal sújtották, emellett pedig 10 százalékkal kevesebb időt tölthetnek el a szélcsatornában a következő 12 hónapban.

Az ügy heteken át foglalkoztatta a közvéleményt, miközben a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) hivatalos információkkal jó ideig nem is szolgált a Red Bull szabályszegésével kapcsolatban. Annak híre először a német sajtóban terjedt el még a Szingapúri Nagydíj előtt, Christian Horner csapatfőnök pedig vizsgálatot sürget, szerinte ugyanis elfogadhatatlan, hogy bizalmas információk ily módon napvilágot lássanak.

Most Helmut Marko, az energiaital-gyárosok tanácsadója is megszólalt az általa igencsak „furcsának” nevezett ügy kapcsán.

„Mivel a költségplafont először alkalmazták, drákói büntetést alkalmaztak, és természetesen ott volt a nyomás a többi csapat részéről is” – magyarázta a szakember az RTL-nek, majd utalt arra, a Mercedes öntötte az olajat a tűzre azzal, hogy kiszivárogtatta a Red Bull szabályszegését. „Végül olyan információk kerültek ki előzetesen, amikkel mi nem rendelkeztünk, és amikről valójában csak egyetlen egy csapat tudott. Természetesen rengeteg politika volt ebben az ügyben.”

Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan hogyan is szivárogtak ki a szabályszegéssel kapcsolatos információk, Marko szerint viszont a Mercedesnél a hivatalos megerősítés előtt tudtak róla.

„Furcsa dolog ez: egy Mercedes-alkalmazott az FIA-hoz került, ő korábban ezeken a dokumentumokon dolgozott a Mercedesnél, most pedig azért felel az FIA-nal, hogy ezeket ellenőrizze. A mi álláspontunk azt, hogy egyértelműen történt szabályszegés, vagy legalábbis minden erre utal. Az egész ügy nem kelt jó benyomást.”

A Red Bull tanácsadója szerint a jövőben szigorúbbak és átláthatóbbak lesznek a költségvetési plafonra vonatkozó regulák: „Meggyőződésem, hogy ez az egész sokkal világosabb lesz a következő néhány évben. Mi pedig még több könyvelőt fogadunk, hogy ezen a téren meglegyen a megfelelő biztonság.”

A szivárogtatással kapcsolatban a rivális csapat, a Mercedes főnökét is megkérdezték: Toto Wolff azt mondja, nem a szövetség munkatársaitól kerültek ki információk.

„A szivárogtatás nem az FIA-tól eredt, viszont van 10 pénzügyi igazgató, akik egész évben együtt üldögélnek, hogy kiderítsék, ki és mit csinált” – mondta az osztrák a Motorsport-Total.com című lapnak. „Volt egy szabályszegés – nem igazán számít, hogyan derült ki. A szabályszegés az szabályszegés. Kik beszéltek róla? Szerintem a pénzügyi igazgatók. Ez is csak egy próbálkozás a Red Bull részéről, hogy elterelje a figyelmet.”

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!