A Red Bullt nem foglalkoztatják a Honda tervei: „A saját kezünkbe vettük a sorsunkat!” - F1VILÁG.HU

A Red Bullt nem foglalkoztatják a Honda tervei: „A saját kezünkbe vettük a sorsunkat!”

HIRDETÉS
A Red Bull Forma-1-es csapatfőnöke, Christian Horner elárulta, nem különösen foglalkoznak azzal, hogy motorpartnerük, a száguldó cirkuszból hivatalosan 2021 végén távozott Honda az új motorszabályok bevezetésével visszatérhet a sportba.
MONTE-CARLO, MONACO - MAY 29: Max Verstappen of the Netherlands driving the (1) Oracle Red Bull Racing RB18 on track during the F1 Grand Prix of Monaco at Circuit de Monaco on May 29, 2022 in Monte-Carlo, Monaco. (Photo by Eric Alonso/Getty Images)

A japán gyártó még 2020 őszén határozott úgy, elköszön a száguldó cirkusztól, és befejezi együttműködését a Red Bull csapatával a 2021-es idény befejeztével. Az energiaital-gyárosok aztán a Hondával közösen világbajnoki címet nyertek, és mivel a csapat nem talált új motorgyártót, megállapodott a japánokkal arról, hogy lényegében felvásárolja a V6-os erőforrások szellemi tulajdonát, hogy aztán saját magának gyártsa le a motorokat.

A Hondával való későbbi egyeztetések aztán végül odáig vezettek, hogy a japán vállalat vállalta, 2025 végéig ellátja aggregátjaival a Red Bull F1-es csapatait, sőt, a helyzet most úgy áll, hogy fontolgatják, az új motorszabályok 2026-os bevezetésekor visszatérnek az F1-be.

Időközben viszont a Red Bull saját motorközpontot állított fel Milton Keynes-ben, és felkészült arra, hogy 2026-tól saját magának gyártson erőforrásokat. A csapatot éppen ezért nem igazán foglalkoztatják a Honda későbbi tervei – erről Christian Horner csapatfőnök beszélt nemrég.

„A Honda nyilvánvalóan elkötelezte magát 2025 végéig, ami nagyszerű. Mi pedig feltérképeztük a lehetőségeinket az ezt követő időszakra, de a helyzet az, hogy mindennek egy tető alatt kell lennie” – magyarázta a szakember a RacingNews365.com című internetes portálnak. „Megtettük a beruházásokat, elköteleztünk magunkat a Red Bull Powertrains mellett, és specialistákat toboroztunk.”

„A választott utunk erőforrásgyártóként és független motorgyártóként változatlan attól függetlenül, hogy a Honda esetleg 2026-ban visszatér a sportba. Kijelöltük az utunkat, beruháztunk, és hosszabb távon abszolút ez a helyes döntés, hiszen a saját kezünkbe vettük a sorsunkat.”

„Nem függünk mástól, attól, hogy egy gyártó távozik-e, vagy marad, ez pedig lehetővé teszi számunkra azt, hogy a kasztniért felelős mérnökök a motormérnökök mellett üljenek ugyanazon a kampuszon.”

Horner ugyanakkor méltatta a Hondát, a japánok elkötelezettsége és szakértelme nélkül ugyanis nem tudtak volna sorozatban kétszer világbajnoki címet nyerni a Forma-1-ben.

„A nehéz évek után hirtelen egy mindenre hajlandó partnerre leltünk, aki felkészült arra, hogy megtegyen minden tőle telhetőt annak érdekében, hogy a lehető legjobb teljesítményt hozza ki magából, és minden a teljesítményre fókuszálódott” – folytatta a Red Bull-főnök.

„Láthattuk ezt az elkötelezettséget, ezt a vágyat, és tény, hogy ez a siker a Honda-csapat minden egyes tagja számára rengeteget jelentett. A Honda egy szenvedélytől hajtott vállalat a versenyrészlegen belül, és ezt lehetett látni Szakura révén, a tervezőcsapat révén, illetve a működtetésért felelős csapat révén.”

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!