A számítógépes rendszer babrált ki az FIA-val a Francia Nagydíjon - F1VILÁG.HU

A számítógépes rendszer babrált ki az FIA-val a Francia Nagydíjon

HIRDETÉS
Egy hardveres probléma miatt kaptak téves üzenetet a virtuális biztonsági autós periódus végével kapcsolatban a Forma-1-es versenyzők a vasárnapi Francia Nagydíjon – erősítette meg a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA).
FIA Remote Operations Centre at Geneva, FIA HQ

Ahogyan arról lapunk is beszámolt nemrég, a Red Bull versenyzője, Sergio Perez szerint a hibás tájékoztatás miatt fordult elő az, hogy a futam hajrájában, rögtön az újraindítást követően George Russell meg tudta támadni őt, és elveszítette a dobogós helyezést a brit pilótával szemben.

„Szomorú, hogy a virtuális biztonsági autó befolyásolta az eredményt. Ennek nem lenne szabad megtörténnie, de ma megtörtént” – fejezte ki frusztráltságát a Red Bull versenyzője a leintés után. „„Nagyon szerencsétlen, ami történt. Azt az üzenetet kaptam, hogy a kilences kanyarban lesz vége, szóval erre készültem. De nem ért véget, és azt láttam, hogy csak a tizenkettesben engednek el minket. Ahhoz egyszerűen túl közel voltam, miközben úgy tűnt, George más információkat kapott, így jobban fel tudott készülni.”

A Forma-1 Sportszabályzata szerint azután, hogy a versenyzőket tájékoztatják a virtuális biztonsági autós időszak végéről, 10-15 másodpercnek kell eltelnie, hogy meglengessék a zöld zászlókat, a mai versenyen viszont ennél jóval több, nagyjából 59 másodperc telt el.

Az FIA nem sokkal ezelőtt magyarázatot adott a történtekre: azt írják, problémájuk volt a számítógépes rendszerrel, ezért egy tartalékrendszerre kellett átállniuk, emiatt volt késlekedés az újraindításban.

„Egy hardveres probléma miatt egy második, a VSC-szakasz végére vonatkozó jelzés került kiküldésre, ami miatt egy automatizált átállás történt a tartalékrendszerre, ami pontosan úgy működött, ahogyan kellett ebben a forgatókönyvben” – áll az FIA közleményében.

„Minden csapat egyidejűleg ugyanazt az információt kapta. A VSC befejezésének visszaszámlálási ideje a paneleken megjelenő zöld zászlós jelzésig mindig véletlenszerű.”

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner nem volt különösebben dühös a történtek miatt, szerinte ugyanakkor fontos volt, hogy az FIA megmagyarázza, mi is történt.

„Szerintem csak szeretnénk tisztában lenni a tényekkel” – mondta. „Beszéltem Checóval is, szerintem ő is csak meg akarja érteni a dolgot, mert volt valami gubanc a rendszerrel.”

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!