Kattints és kövesd velünk az Orosz Nagydíj eseményeit!

  Friss hírek

A tervezettnél kevesebb Covid-teszt lesz az F1-es paddockban

Az eredeti tervtől eltérően nem kettő, hanem ötnaponta tesztelik majd a Forma-1-es személyzetet a versenyek helyszínein, így már a szezonnyitó Osztrák Nagydíjon is.

A Ferrari sportigazgatója, Laurent Mekies szerint jó döntés volt, hogy lazítottak az eredeti terveken, a Forma-1 ugyanis szigorúbb szabályozást vezetett be a mezőny tagjainál, mint amit a nemzeti kormányok előírtak – a szakember úgy gondolja, így megteremtették a megfelelő biztonsági körülményeket

„Mindenkinek teljes egészségügyi átvilágításon kell átesnie, hogy beléphessen az ausztriai paddockba és a következő helyszínekre” – nyilatkozta Mekies. „Ez azt jelenti, hogy az orvosainktól kell egy igazolás, hogy egészségesek vagyunk, és részt vehetünk a versenyen.”

„Az, hogy egészségesek vagyunk ahhoz, hogy megjelenjünk a helyszínen, azt jelenti, hogy megfelelő az egészségi állapotunk ahhoz, hogy bemenjünk. Ekkor túlleszünk egy Covid-19-teszten, és mindannyian átesünk majd egy PCR-teszten (amely azt mutatja meg, hogy a vírus éppen jelen van-e a szervezetben) kevesebb, mint 4 nappal az Ausztriába történő indulás előtt. Így léphetünk be a paddockba. Szóval mindenki, akit a paddockban látunk, átesett már egy Covid-teszten és egy PCR-teszten – kevesebb, mint 4 nappal azelőtt.”

„Amikor a paddockban leszünk – néhány napig ott leszünk, mivel egymás utáni versenyek lesznek Ausztriában –, így 5 naponta újra tesztelnek mindenkit. Amikor az F1-es paddock-buborékban leszünk, habár előtte is tesztelnek minket, minden 5. napon újra tesztelnek majd bennünket a pályán.”

Ross Brawn korábban úgy nyilatkozott, sokkal gyakrabban, kétnaponta lesznek tesztek a versenyhelyszíneken – Mekies elmondta, az eredeti tervek valóban ezek voltak, azonban ezen lazítottak.  

„Lesznek tesztek a nagydíjhétvégén, ha valakinek lesznek tünetei” – nyilatkozta a Ferrari szakembere. „Csapatként követtük a forgatókönyveket, és 20 verzió volt a különböző procedúrákra. Ez egy gyorsan változó környezet. Megpróbáljuk megtalálni a megfelelő kompromisszumot. Úgy gondolom, az FIA és az F1 szabályaival jóval túlmutatunk a nemzeti jogszabályokon vagy a foglalkoztatási törvényen.”

„Igen, volt olyan szakasz, hogy arról beszélgettünk, hogy kétnaponta lesz teszt. Most nyugodtabb lett a dolog, 5 nap lett belőle. Fogunk még látni változást a következő hetekben, remélhetőleg enyhítést.” 

„De ahogy mondtam, ha az összképet nézzük, amiben működünk, ezt a biztonságot, akkor nem az lesz a döntő, hogy két- vagy ötnaponta tesztelnek minket.” 

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!