A tervezettnél kevesebb Covid-teszt lesz az F1-es paddockban

Sebastian Vettel, mask, Scuderia Ferrari, Mugello
Fotó: Scuderia Ferrari
Az eredeti tervtől eltérően nem kettő, hanem ötnaponta tesztelik majd a Forma-1-es személyzetet a versenyek helyszínein, így már a szezonnyitó Osztrák Nagydíjon is.

A Ferrari sportigazgatója, Laurent Mekies szerint jó döntés volt, hogy lazítottak az eredeti terveken, a Forma-1 ugyanis szigorúbb szabályozást vezetett be a mezőny tagjainál, mint amit a nemzeti kormányok előírtak – a szakember úgy gondolja, így megteremtették a megfelelő biztonsági körülményeket

„Mindenkinek teljes egészségügyi átvilágításon kell átesnie, hogy beléphessen az ausztriai paddockba és a következő helyszínekre” – nyilatkozta Mekies. „Ez azt jelenti, hogy az orvosainktól kell egy igazolás, hogy egészségesek vagyunk, és részt vehetünk a versenyen.”

„Az, hogy egészségesek vagyunk ahhoz, hogy megjelenjünk a helyszínen, azt jelenti, hogy megfelelő az egészségi állapotunk ahhoz, hogy bemenjünk. Ekkor túlleszünk egy Covid-19-teszten, és mindannyian átesünk majd egy PCR-teszten (amely azt mutatja meg, hogy a vírus éppen jelen van-e a szervezetben) kevesebb, mint 4 nappal az Ausztriába történő indulás előtt. Így léphetünk be a paddockba. Szóval mindenki, akit a paddockban látunk, átesett már egy Covid-teszten és egy PCR-teszten – kevesebb, mint 4 nappal azelőtt.”

„Amikor a paddockban leszünk – néhány napig ott leszünk, mivel egymás utáni versenyek lesznek Ausztriában –, így 5 naponta újra tesztelnek mindenkit. Amikor az F1-es paddock-buborékban leszünk, habár előtte is tesztelnek minket, minden 5. napon újra tesztelnek majd bennünket a pályán.”

Ross Brawn korábban úgy nyilatkozott, sokkal gyakrabban, kétnaponta lesznek tesztek a versenyhelyszíneken – Mekies elmondta, az eredeti tervek valóban ezek voltak, azonban ezen lazítottak.  

„Lesznek tesztek a nagydíjhétvégén, ha valakinek lesznek tünetei” – nyilatkozta a Ferrari szakembere. „Csapatként követtük a forgatókönyveket, és 20 verzió volt a különböző procedúrákra. Ez egy gyorsan változó környezet. Megpróbáljuk megtalálni a megfelelő kompromisszumot. Úgy gondolom, az FIA és az F1 szabályaival jóval túlmutatunk a nemzeti jogszabályokon vagy a foglalkoztatási törvényen.”

„Igen, volt olyan szakasz, hogy arról beszélgettünk, hogy kétnaponta lesz teszt. Most nyugodtabb lett a dolog, 5 nap lett belőle. Fogunk még látni változást a következő hetekben, remélhetőleg enyhítést.” 

„De ahogy mondtam, ha az összképet nézzük, amiben működünk, ezt a biztonságot, akkor nem az lesz a döntő, hogy két- vagy ötnaponta tesztelnek minket.” 

Görgess tovább, ez is érdekelhet!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az F1-es Stájer Nagydíj TV-közvetítései