A versenyzők büntetést követelnek a cikázásért

A versenyzők arra kérik az FIA versenyigazgatóját, Charlie Whitingot, hogy lépjen fel keményebben, és a jövőben egy boxutca áthajtásos büntetéssel jutalmazzon mindenkit, aki cikázással próbálja meg maga mögött tartani riválisát az egyenesben.


A versenyzők arra kérik az FIA versenyigazgatóját, Charlie Whitingot, hogy lépjen fel keményebben, és a jövőben egy boxutca áthajtásos büntetéssel jutalmazzon mindenkit, aki cikázással próbálja meg maga mögött tartani riválisát az egyenesben.

A téma azt követően került elő a pénteki versenyzői eligazításon, hogy a legtöbben komoly kritikával illeték Lewis Hamiltont, aki az elmúlt futamon többször is irányt váltott Vitaly Petrov előtt a maláj ring célegyenesében, amiért csak figyelmeztetésben részesült.

A szabályok ugyanis kimondják, hogy egy pozícióját védő versenyző maximum csak egyszer változtathat irányt az őt követő pilóta előtt, ám a McLaren brit pilótája büntetlenül megúszta az esetet, ami most sokak szemét szúrja.

„A szabályokban le van írva, hogy egynél többször nem lehet irányt váltani, ő (Hamilton) pedig csak egy fekete-fehér figyelmeztető zászlót kapott. A legtöbb versenyző azt gondolja, hogy teljesen mindegy, hogy kiről van szó, ezt nem lehet megtenni” – mondta Jarno Trulli az Autosportnak.

„És ha ezt valaki megteszi, akkor Charlie-nak nem figyelmeztetést, hanem büntetést kell kiosztania, így mindannyian tudni fogjuk, hogy ezt nem szabad megtennünk.”

A Lotus olasz versenyzője azonban tisztázta, hogy semmi problémájuk nincsen Hamiltonnal, sőt a történteknek nincs is olyan nagy jelentőségük, ám ez az eset is bizonyítja, hogy igenis újra tisztázni kell a szabályokat.

„A versenyzők tisztán akarnak látni, és tudni szeretnék, hogy mi engedélyezett és mi nem” – folytatta. „Nem Lewis ellen vagyunk, igazából én nem is láttam az esetet.”

„Az emberek azért aggódnak, mert többször is irányt váltott. Ő azt mondta, hogy ezt nem azért tette, hogy blokkolja a mögötte haladód, hanem azért, hogy megtörje a szélárnyékot, ami rendben is van.”

„Azonban Lewis esete egy jó példa arra, hogy a versenyzők mit nem akarnak csinálni. Azt szeretnénk, ha a jövőben ezért büntetés járna, és mindenki tisztában lenne azzal, hogy mit szabad megtennie.”

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!