Friss hírek

A vezérigazgató megerősítette, jön az F1-be az Audi és a Porsche!

2026-ban csatlakozik a Forma-1-hez a Porsche és az Audi – erősítette meg hétfőn a Volkswagen Csoport vezérigazgatója, Herbert Diess. A hivatalos megerősítésre ugyan még várni kell, a Porsche azonban szinte biztosan a Red Bull Racinggel lép szövetségre.

A két gyártó F1-es csatlakozásáról jó ideje hallani már, a múlt hónapban pedig össze is ült az anyavállalat, a Volkswagen igazgatósága, ahol zöld utat adtak a 2026-os debütálásnak, habár végleges döntések még nem születtek. Herbert Diess, a VW Csoport vezérigazgatója azonban hétfőn megerősítette, támogatásukkal a Porsche és az Audi is nekilát az F1-es projektnek.

A szakember a The Race című lap cikke szerint azzal indokolta a döntést, hogy az F1 elkötelezett a fenntarthatóság mellett, ráadásul egyre népszerűbb az Egyesült Államokban és Ázsiában, és a fiatal közönség is egyre fogékonyabb a száguldó cirkusz iránt.

A lap szerint a hivatalos bejelentésre még egy ideig várni kell, de jó esély van rá, hogy a júliusi Osztrák Nagydíjon erősítik meg, hogy a Porsche a Red Bull-lal lép szövetségre. A német gyártó utoljára 1991-ben volt jelen az F1-ben motorszállítóként, akkor a Footwork csapatával szövetkeztek – nem sok sikerrel.

Az Audi korábban még soha nem vett részt az F1-ben, és egyelőre nem is világos, hogy mik a konkrét tervek. A vállalat a hírek szerint szívesen vásárolna be magát egy meglévő istállóba, és indítaná el saját motorprojektjét arra a V6-os belső égésű motorra alapozva, amit még a Porsche fejlesztett ki néhány éve. Diess ugyanakkor azt mondja, arról még nincs döntés, hogy az Audi melyik csapattal szövetkezne. Az elmúlt hetekben/hónapokban felmerült a McLaren, a Williams, a Sauber, de még az Aston Martin neve is.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!