Az F1 nem akar mindenhol sprintfutamot rendezni - F1VILÁG.HU

Az F1 nem akar mindenhol sprintfutamot rendezni

A Forma-1 elnök-vezérigazgatója, Stefano Domenicali elárulta, nem szeretnék, ha minden egyes nagydíjat a sprintfutamos formátum szerint rendeznének meg a jövőben.

Míg az elmúlt két szezonban három-három helyszínen rendeztek sprintfutamokat, idén megduplázták az ilyen versenyhétvégék számát, ráadásul változtattak is a formátumon, így 2023-ban már nem a sprintfutam határozza meg a vasárnapi verseny rajtsorrendjét, hanem két külön időmérő edzést tartanak. Az első idei sprintfutamos hétvégét Azerbajdzsánban rendezték, és bár a vasárnapi verseny az izgalmak tekintetében hagyott kívánnivalót maga után, Stefano Domenicali szerint a formátum összességében jelesre vizsgázott.

„Természetesen a csapatokkal és az FIA-val együttműködve csináltuk a dolgokat” – mondta a szakember, amikor az új sprintfutamos formátumról kérdezték. „Hiszen, mint azt bizonyára tudják, az elképzelésünk az, hogy a versenyhétvégéken mindig legyen akció a pályán.”

 

„Ami azt illeti, az első idei sprinthétvége eredménye igazán biztató. És minden partnerünk, promóterünk, médiapartnerünk, illetve a csapatok is nagyon pozitívak ezzel kapcsolatban. Természetesen van valami, amit szeretnénk leckeként felfogni, hogy lássuk, van-e valami, amit megtanulhatunk annak érdekében, hogy még jobban csináljuk. De alapvetően az első sprinthétvége nagyszerű volt.”

„Amikor valami mást csinálsz egy nagyon sztenderdizált ökoszisztémában, akkor a tradicionális rajongók reakciója az, amire hosszabb távon várni kell. De az új rajongók esetében nagyon-nagyon pozitívak a reakciók. A promóterek törekedtek erre.”

A sprinthétvégék számával kapcsolatban Domenicali kifejtette, nagyjából a versenyek egyharmadán tudja elképzelni, hogy eszerint a formátum szerint bonyolítják le a nagydíjakat.

„Nem akarunk olyan helyzetbe kerülni a jövőben, hogy minden versenyt a sprintfutamos formátum szerint tartunk. Szeretnénk limitált számot tartani, esetleg a versenynaptár egyharmadát, és kreálni valami különlegeset, amivel sportértéket tudunk adni.”

Az F1 első embere azt mondja, minden sportágnak haladnia kell a korral, a Forma-1 sem kivétel.

„Elég komoly trendet látok minden sportban arra vonatkozóan, hogy nem állnak egyhelyben, nem tartják magukat a régi szabályokhoz. Mi csak követjük azt, amit a kosárlabdában láttunk, és amit az NBA-ben csináltak. Minden professzionális sportágnak meg kell hallgatnia az igényeket, a rajongók, promóterek és partnerek véleményét, hogy nagyobb izgalmat generáljanak az adott sportban”. 

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Az F1 nem akar mindenhol sprintfutamot rendezni
Átcsábította a McLaren a Red Bull mérnökigazgatóját
Mercedes: A Red Bull idegesebb lehet, hogy közszemlére került a padlólemezük
De Vries szerzett egy jó pontot Helmut Markónál
A Red Bullt meglepte, hogy az Aston Martin meg sem próbált harcolni velük

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!