Orosz Nagydíj

Ne maradj le! Ez történik az Orosz Nagydíj helyszínén, Szocsiban!

Az FIA hivatalosan is jóváhagyta az új szabályokat

Az FIA Motorsport Világtanács (WMSC) pénteki ülésén jóváhagyta a következő két évben bevezetésre kerülő szabályokat, és véglegesítette a 2013-ban érkező új motorformulát a Forma-1-ben.


Az FIA Motorsport Világtanács (WMSC) pénteki ülésén jóváhagyta a következő két évben bevezetésre kerülő szabályokat, és véglegesítette a 2013-ban érkező új motorformulát a Forma-1-ben.

Ahogy arra számítani lehetett, a WMSC rábólintott azokra a szabálymódosítási javaslatokra, amiket a csapatvezetők a Forma-1 Bizottság csütörtöki ülésén már véglegesítettek Monacóban.

Hivatalossá vált, hogy a jövő évben érkeznek a menet közben módosítható hátsó szárnyak, amik az előzéseket lesznek hivatottak elősegíteni, így a csapatok megkezdhetik saját koncepciójuk véglegesítését, hogy elkészüljenek azzal az új szezon kezdetéig.

Az F-csatorna, a dupla diffúzor és a mozgatható első szárny tiltásáról, illetve a kinetikus energiatároló rendszer (KERS) visszatéréséről, egyelőre nincs hír, azonban ezekben a kérdésekben korábban már megegyeztek a csapatok.

Az FIA azt is bejelentette, hogy tovább szigorít a karosszériára vonatkozó szabályokon, és a mérési módszereken, miután idén nyáron felmerült, hogy a Red Bull Racing és a Ferrari trükközik első szárnyával, ami egy bizonyos terhelés felett meghajlik, így nagyobb leszorítóerőt generál.

Ami pedig a hosszabb távú terveket illeti, 2013-tól érkezik az új motorformula. A jelenlegi 2.4 literes V8-as egységek helyét 1.6 literes V4-es turbófeltöltésű erőforrások veszik át.

A jelenlegi 18.000-es maximális fordulatszám 12.000-re csökken, amitől a szakemberek 35%-os üzemanyag-fogyasztás csökkenést remélnek, ám a továbbfejlesztett és az eddiginél erősebb KERS-szel megmarad az a teljesítményszint, ami az idei évben is volt.

A versenyzők a jelenlegi nyolc helyett csak öt erőforrást használhatnak majd 2013-ban, ami az azt követő évben négyre fog csökkenni, tehát az idei felére.

A versenyirányításnak már a jövő évtől joga lesz arra, hogy bármikor bezárja a boxutcát a versenyen, biztonsági okok miatt, illetve a pilóták tájékoztatva lesznek arról, hogy mikor előzhetik meg a biztonsági autót.

A pilótáknak egymást követő öt versenyen kell ugyanazt a váltót használniuk már a következő idénytől, a jelenlegi négy helyett.

Az FIA egyelőre még csak vázlatos formában közölte az új szabályokat, a hírek szerint a következő néhány napban részletezi a változásokat.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS