Friss hírek

Bírálta a Racing Point csapatát a McLaren vezérigazgatója

Meglehetősen kritikus hangvételt ütött meg a Racing Point Forma-1-es csapatának legutóbbi koronavírus-ügyével kapcsolatban a McLaren vezérigazgatója, Zak Brown.

Szerdán derült ki, a Racing Point versenyzője, Lance Stroll még az Eifel Nagydíj vasárnapján pozitív koronavírus-tesztet produkált.

A kanadai versenyző úgy érkezett meg a Nürburgringre, hogy a versenyhétvégét megelőző kedden negatív lett a tesztje, szombaton azonban már nem érezte jól magát, ezért autóba sem ült. Az újabb tesztet mégis csak vasárnap este, már Svájcban végezték el nála, ami pozitív eredményt hozott.

A történtek miatt a Racing Point csapatát figyelmeztette az FIA, noha Otmar Szafnauer csapatfőnök igyekezett megmagyarázni az ügyet: a szakember azt mondta, a versenyzőjüket telefonon keresztül diagnosztizáló orvos szerint Stroll tünetei nem utaltak koronavírusra, ezért nem volt szükség a mihamarabbi tesztelésre.

Szafnauer rámutatott arra is, nagyon komolyan veszik a protokollokat, és szerinte náluk több tesztet senki nem végez.

Zak Brown, a McLaren vezérigazgatója viszont azt mondja, náluk biztosan nem fordulhatott volna elő olyan, hogy egy betegséggel küszködő csapattagot nem tesztelnek le azonnal. Főleg azok után, hogy a Racing Pointnál korábban a másik versenyző, Sergio Perez is megfertőződött a vírussal.

„Mi a McLarennél az embereinket helyezzük minden más elé” – mondta Brown. „Nem vállalunk semmilyen kockázatot. Felismertük, hogy mennyire veszélyes ez, és azt szeretnénk, ha mindenki egészséges maradna.”

„Ha a Racing Point incidensét – vagy incidenseit – nézem, én valószínűleg mindenkit tesztelnék, aki nem érzi magát jól napi szinten.”

„Amikor Ausztráliában valaki nem érezte jól magát, Andreas [Seidl] és én – bár nem vagyunk orvosok –, nagyon gyorsan meghoztuk a döntést, miszerint izoláljuk, és amikor megérkezett a pozitív teszt, elkülönítettük a csapatot, és alapvetően tudtuk, hogy ezzel kizárjuk magunkat a versenyből.

„Tudom, hogy az orvos nem gondolta úgy, hogy a teszt pozitív lenne. Utólag talán másképp történne. Nem tudom, ki volt az orvos. Nem tudom, hogy Dr. Mallya, Dr. Seuss, talán Dr. Dre. De legközelebb talán tesztelnünk kellene, amikor valakinek ilyen tünetei vannak, mert tudjuk, mennyire veszélyes ez.”

Zak Brown szerint nagyon fontos az is, hogy a csapatok együttműködőek legyenek, és mihamarabb kommunikálják egymás felé az esetlegesen felmerülő incidenseket.

„Nem tudom, milyen a többiek tesztelési protokollja. Azt tudom, hogy mi mennyit tesztelünk. Csak azt hallottam, hogy a Racing Point többet tesztel bármely vállalatnál a világon. Azt nem tudom, ezt mivel támasztják alá.”

„Minden, amit tudok, hogy amikor nekünk problémánk merült fel Ausztráliában, nagyon gyorsan kommunikáltuk mindenki felé, mivel morális kötelezettségünk van az emberek egészségét tekintve, fontos, hogy mindennel tisztában legyenek, és szerintem pontosan ez az, amit a Mercedes is megtett, amikor náluk fordultak elő incidensek.”

„Szóval nem ismerek minden részletet, csak amit olvastam és láttam. De úgy tűnik, nem volt meg az azonnali átláthatóság.”

„Mi a McLarennél tesztelnénk mindenkit, aki nem érzi jól magát, és megbizonyosodnánk arról, hogy az érintett személy egészséges-e, és nem adja tovább a vírust. Azonnal izolálnánk mindenkit, aki körülveszi őt.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!