Boullier: Alonso nem „csapatromboló” - F1VILÁG.HU

Boullier: Alonso nem „csapatromboló”

HIRDETÉS
Megvédte egykori munkatársát Eric Boullier, aki szerint a kétszeres Forma-1-es világbajnok Fernando Alonso nem érdemli meg az őt illető kritikákat.
Second placed Fernando Alonso (ESP) Alpine F1 Team in qualifying parc ferme.  Canadian Grand Prix, Saturday 18th June 2022. Montreal, Canada.

Sok szó esik az utóbbi napok során Fernando Alonsóról, aki kedden már azt megelőzően gondoskodott az eseménydús Forma-1-es nyári szünetről, hogy az igazán elkezdődött volna. Az Aston Martinhoz való átigazolása kapcsán Eric Boullier-t, a McLaren egykori versenyigazgatóját is mikrofonvégre kapták. A szakember elárulta, sosem értette, miért terjedt el Alonsóról egy negatív, toxikus személyiség képe. Ő maga az ellenkezőjét tapasztalta a kétszeres világbajnokról.

„Nem tudom, ez miért terjedt el róla. Sosem volt ’csapatromboló’. Igazi csapatszellemmel rendelkezik, de ez a garázs másik oldalát elfoglaló versenyzőre nem mindig terjed ki” – fogalmazott Boullier, aki szerint Alonso mellett kétféle szerep juthat a csapattársnak.

„Vagy a keze alá dolgozik, vagy ellenségekké válnak. Jól viselkedik olyan környezetben, ahol ő az elsőszámú, a másik versenyző pedig őt segíti. Amikor Jenson Buttonnal voltak együtt, akkor kellően okosak voltak ahhoz, hogy megértsék és tiszteljék egymást. Stoffel [Vandoorne] esetében hasznosítani tudta Stoffel visszajelzéseit, így az a kapcsolat is működött. Akkor válik valaki az ellenségévé, ha nem tudja őt a saját hasznára fordítani.”

A fentiek akár egy önző ember leírásaként is megállnák a helyüket, ám Boullier szerint Alonso a közös cél érdekében épít az őt körülvevő emberekre.

„Én a valaha volt legjobb csapatépítőt láttam benne. Nagyszerű versenyző, saját magára koncentrál és a győzelem érdekében maga körül mindenkit be akar vonni. Minden részletre odafigyel. Az öltözőjébe bezárkózva azt gondolhatnánk, hogy pihen, de a legtöbbször ilyenkor is dolgozik. Péntekenként minden riválisa gumikopását kielemzi, így vasárnaponként pontosan tudja, kivel érdemes felvenni a harcot és kitől érdemes távol maradni.”

„A versenyeken a kivetítőket is a hasznára fordítja, azokról olvas le további információkat. Stratégiai szinten hihetetlenül erős. Ő az egyike azon versenyzőknek, akik technikailag mindent értenek az autójukkal kapcsolatban. Nem egy mérnök, mégis érti a rendszerek működését, valamint anélkül ad tanácsot a javításukkal kapcsolatban, hogy újra próbálná tervezni azokat. Ez egy apró, de fontos különbség.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!