Friss hírek

Brawn: Ha júliusban elrajtolunk, 19 versenyünk is lehet

A Forma-1 sportigazgatója, Ross Brawn elárulta, a 2020-as szezon nagy valószínűséggel Európában rajtol majd, és jó eséllyel zárt kapuk mögött rendezik meg az első futamokat.

A COVID-19 miatt eddig 9 F1-es futamot kellett elhalasztani vagy véglegesen törölni az idei naptáról, a száguldó cirkusz vezetősége pedig jelenleg is azon dolgozik, hogy összeállítson egy új programot 2020-ra.

Brawn azt mondja, a cél, hogy amilyen hamar csak lehet, pályára guruljanak, még akkor is, ha kezdetben csak nézők nélkül versenyezhetnek.

„A csapatok, illetve az érintettek utazása lesz az egyik nagy kérdés” – mondta a Forma-1 sportigazgatója a Sky Sportsnak adott interjújában. „Érvelhetünk azzal, hogyha sikerül eljutnunk oda, akkor már önállóak tudunk lenni.”

„Álláspontunk szerint feltehetően egy európai idényrajt lenne kedvező, és elképzelhető, hogy ez egy zárt esemény lesz. Tarthatnánk egy nagyon zárt környezetben, ahová a csapatok charterjáratokkal érkezhetnek, rögtön a pályára irányíthatjuk őket, és megbizonyosodhatunk arról, hogy mindenkit tesztelünk, így senki sem kerül veszélybe.”

„Szóval lehetne egy nézők nélküli versenyünk. Nem az igazi, de jobb, mintha egyáltalán nem versenyeznénk. Nem szabad elfelejtenünk, hogy milliónyi ember követi a sportot úgy, hogy otthon ül. Sokan most el vannak szeparálva, és ha életben tudnánk tartani a sportot, és szórakoztatni tudnánk ezeket az embereket, az óriási bónusz lenne ebben a krízisben. De senkit sem sodorhatunk veszélybe.”

Fotó: Pirelli

„Vizsgáljuk azt a szervezeti felépítést, ami lehetővé teheti a lehető legkorábbi kezdést. Ugyanakkor viszont azt is, hogy fenn tudjuk tartani a versenyeket. Annak nincs értelme, hogy elindulunk egy adott ponton, és aztán megint leállunk egy időre. Szóval valószínűleg Európában kezdünk. Elképzelhető, hogy ez zárt eseménnyel.”

AKÁR 19 VERSENY IS LEHET 2020-BAN

Brawn azt mondja, ha sikerül elrajtolnia a szezonnak júliusban, 18-19 versenyt meg tudnának rendezni, ehhez persze több triplafordulóra is szükség lenne.

„8 verseny a minimum, amivel világbajnokságot rendezhetünk az FIA szabályai szerint. Ha októberben kezdünk, akkor is meglehet 8 versenyünk. De annak a lehetősége is adott, hogy belelógunk a következő évbe. Ennek lehetőségét is vizsgáljuk. Be tudnánk fejezni az idényt januárban? Vannak persze komplikációk, képzelhetik!”

„Ha sikerülne július elején elkezdenünk, lehetne egy 19 versenyes szezonunk. Kemény lenne – három verseny egyhuzamban, egy szabad hétvége, aztán megint három verseny, majd egy újabb szabad hétvége. Megvizsgáltuk a logisztikáját ennek, és úgy gondoljuk, hogy lehetne egy 18-19 versenyből álló idényünk, ha el tudnánk kezdeni július elején. E két szám közül lehet valamelyik.”

JÖHET NÉHÁNY KÉTNAPOS HÉTVÉGE

A Forma-1 vezetősége és a promóterek annak lehetőségét is vizsgálják, hogy kétnaposra rövidítik a hétvégéket.

„Lehet néhány kétnapos versenyhétvégénk, hogy meg tudjunk felelni a logisztikai igényeknek. Kínában például jó eséllyel kétnapos versenyhétvégénk lesz, ha sikerül elkezdeni, mert az oda való eljutással, illetve a következő versenyre való elutazással jó eséllyel kétnapos hétvégénk lesz ott.”

F1Világ-híradó:

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!