Friss hírek

De Vriest a bíróságra citálta egykori jótevője

Jogi lépéseket tesz az AlphaTauri versenyzője, Nyck de Vries ellen egy holland vállalkozó, aki korábban jelentős pénzösszeggel segítette a versenyző pályafutását.

A Forma-E sorozat korábbi bajnoka idén, 27 évesen mutatkozhat be a Forma-1-ben, miután tavaly eredményesen helyettesítette a vakbélgyulladással küszködő Alex Albont a Williamsnél. Az AlphaTauri ugyanis ezt követően ajánlott szerződést neki, így ő veheti át az Alpine-hoz távozott Pierre Gasly helyét a csapatnál.

Nemrég azonban kiderült, a holland versenyző ellen pert indít egy honfitársa, egy bizonyos Jeroen Schothorst nevű üzletember, aki állítja, az AlphaTauri versenyzője visszatartott bizonyos információkat, ezáltal pedig megszegte egy, még 2018-ban kötött, kölcsönnel kapcsolatos megállapodásukat.

Hirdetés
 

Az FD című holland lap értesülései szerint de Vries 250 ezer eurónyi – mai árfolyamon közel 100 millió forintnyi – kölcsönt vett fel Schothorst befektetőcégétől, az Investrand nevű vállalattal, hogy biztosítani tudja helyét a Forma-2-ben a Prema csapatánál. Ezen megállapodás keretében az összeg állítólag évi 3 százalékot kamatozott, valamint előírta a jövőbeli F1-es tevékenységekből származó bevételek csökkentését. A szerződésbe foglalták azt is, hogy elengedik a kölcsönt, amennyiben de Vries nem lesz Forma-1-es versenyző 2022-ben.

De Vries 190 ezer eurót fizetett vissza, ám mivel nem kötött versenyzői szerződést 2022-re a Forma-1-be, abban a hiszemben volt, hogy a kölcsönmegállapodás semmissé válik. Schothorst viszont állítja, de Vries a kölcsön futamideje alatt elmulasztotta őket tájékoztatni a keresetéről, valamint a szerződéseivel kapcsolatos információkról, ezeket pedig szeretné behajtani rajta – beleértve az AlphaTaurival kötött megállapodását is.

Schothorst emellett de Vries tavalyi, teszt- és tartalékversenyzői szerepkörének meghatározását is vitatja, melynek keretében formálisan a Mercedesnél dolgozott, ám szükség esetén beugorhatott egy partnercsapat autójába – ahogy ez meg is történt a Williams esetében.

„Először is hadd mondjam el, hogy véleményem szerint fantasztikus, hogy Nyck sikeres Forma-1-es versenyző lett, és így két holland pilóta állhat rajthoz az augusztusi Holland Nagydíjon” – áll a Schothorst által kiadott közleményben. „Döntő pillanatban invesztáltunk de Vries pályafutásába, akkor, amikor már senki sem akart. Most eltérő véleményen vagyunk az akkor kötött megállapodás értelmezését illetően. Megesik az ilyen, és sajnos nem kerülhetjük el azt, hogy a bíróságra vigyük az ügyet.”

„Nagyon szerettük volna, ha másképp alakul, de ez még nem változtat azon a ténye, hogy motorsport-rajongóként a lehető legtöbb sikert kívánom neki.”

De Vries mindeközben cáfolta a felhozott vádakat, és állítja, minden szükséges információval ellátta Schothorst cégét. A De Telegraaf című lap azt írja, jogi képviselője, Jeroen Bedaux állítása szerint az F1-es versenyző által kifizetett 190 ezer eurós kamat mellett a 250 ezer eurós kölcsönt is visszafizették volna, ám ezt az ajánlatot Schothorst elutasította.

„Minden arra utal, hogy az Investrand nem tudja lenyelni azt, de Vries 2023-ban lesz Forma-1-es pilóta, nem pedig a megállapodásuk utolsó évében.

Bedaux állítása szerint emellett de Vries udvariasan visszautasította Schothorst azon ajánlatát is, hogy ő legyen az F1-es versenyző menedzsere. Az amszterdami bíróság várhatóan február elején dönt a holland pilóta ügyében.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!