Döntött az F1: Jelen körülmények között nem lesz Orosz Nagydíj - F1VILÁG.HU

Döntött az F1: Jelen körülmények között nem lesz Orosz Nagydíj

HIRDETÉS
A Formula-1 vezetői megvitatták az orosz-ukrán konfliktus sportra gyakorolt hatását és közleményt adtak ki, miszerint háborús viszonyok között biztosan nem tudják megrendezni az Orosz Nagydíjat, kikerülték viszont annak kijelentését, hogy semmiképpen sem lesz verseny Szocsiban 2022-ben.
Starting grid ceremony during the Formula 1 VTB Russian Grand Prix 2020, from September 25 to 27, 2020 on the Sochi Autodrom, in Sochi, Russia - Photo Antonin Vincent / DPPI

Oroszország csütörtök reggel háborút indított Ukrajna ellen, ami globális sportként a Formula-1-et is érinti, amely egyre több szállal kötődik az országhoz. 2014 óta minden évben megrendezték Szocsiban az Orosz Nagydíjat, a versenyre idén szeptember 25-én kerülne sor. A történések gyors folyása, valamint Sebastian Vettel azon kijelentése, hogy idén biztosan nem fog versenyezni Oroszországban, az F1-et is azonnali állásfoglalásra késztette, csütörtök este pedig Barcelonában rendkívüli ülést is tartottak a sport irányítói, hogy átbeszéljék a helyzetet. A konklúziót a pénteken 13 órakor kiadott közleményben az alábbi módon fogalmazták meg:

„Az FIA Formula-1-es világbajnoksága azzal a pozitív céllal járja be a világ országait, hogy összehozza az embereket és a nemzeteket. Nagy szomorúsággal és megdöbbenéssel figyeljük az ukrajnai fejleményeket, miközben reménykedünk a jelenlegi helyzet gyors és békés megoldásában.”

„A Formula-1, az FIA és a csapatok tagjai csütörtök este átbeszélték a sportunk helyzetét, és arra a döntésre jutottunk, egyetértésben a részvényeseinkkel, hogy jelen körülmények között lehetetlen megrendezni az Orosz Nagydíjat” – áll a közleményben.

Bár sokan úgy értelmezik ezen sorokat, hogy az F1 törölte naptárából a 2022-es oroszországi versenyhétvégét, szembetűnő, hogy a közleményben nem fogalmaztak meg ilyen kijelentést, mintha nyitvahagyták volna a kaput arra, hogy a konfliktus gyors rendezése esetén mégis megrendezzék a versenyt. Persze valóban erős esély mutatkozik arra, hogy tényleg nem lesz verseny, hiszen más sportszervezetek is sorra mondják le az idei évre Oroszországba tervezett eseményeiket – így tett már például a teniszben az ATP, vagy éppen az UEFA a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének esetében.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!