Engedélyhez kötik az F1-es versenyzők politikai állásfoglalását - F1VILÁG.HU

Engedélyhez kötik az F1-es versenyzők politikai állásfoglalását

HIRDETÉS
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) megtiltja a Forma-1-es versenyzőknek, hogy előzetes jóváhagyás nélkül politikai vagy vallási ügyekben állást foglaljanak a szervezet által felügyelt rendezvényeken.
Sebastian Vettel Aston Martin rainbow t-shirt

Az FIA Nemzetközi Sportkódexének frissített verziójában kapott helyet a 12.2.1.n cikkely, mely kimondja, hogy a versenyzőknek tartózkodniuk kell a politikai, vallási, vagy személyes véleményt tükröző kijelentésektől, azokkal ugyanis megsérthetik a szövetség által preferált semlegesség elvét.

A versenyzőknek ezért a szövetség engedélyét kell kérniük abban az esetben, ha efféle témákban kinyilatkoztatást szeretnének tenni. A Forma-1-ben az elmúlt években több alkalommal is láttunk már példát arra, hogy egy versenyző véleményt formált politikai, vallási, vagy éppen közéleti ügyekben. A 2020-as Toszkán Nagydíjon például Lewis Hamilton viselt egy olyan pólót, melynek hátuljára azt írták rá, ’Tartóztassák le a rendőröket, akik megölték Breonna Taylort’. A póló hátuljára a meggyilkolt nő arcképe is felkerült.

Sebastian Vettel a 2021-es Magyar Nagydíjon Sebastian Vettel szivárványszínű pólót viselt a himnusz alatt, amiért megrovást is kapott a szövetségtől, a kanadai versenyhétvégén pedig a természetkárosításra hívta fel a figyelmet.

Az FIA arra is felhívja a figyelmet a Nemzetközi Sportkódexben, hogy a versenyzőknek szigorúan tartaniuk kell magukat a dobogós ünnepségek protokolljaihoz. Ha ezt nem teszik meg, szankciókra számíthatnak.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!