Grosjean: Arra gondoltam, nem érhet így véget! - F1VILÁG.HU

Grosjean: Arra gondoltam, nem érhet így véget!

HIRDETÉS
Megrázó interjút adott csodával határos megmenekülése után a Haas Forma-1-es csapatának versenyzője, Romain Grosjean. A francia pilóta azt mondta, Niki Lauda 1976-os balesete is eszébe jutott, amikor mintegy 28 másodpercre a lángoló versenyautóban ragadt. Gyermekeire gondolt, és arra, hogy ki kell szabadulnia.
BAHRAIN INTERNATIONAL CIRCUIT, BAHRAIN - NOVEMBER 29: Romain Grosjean, Haas F1, is taken away on a stretcher after his opening lap crash during the Bahrain GP at Bahrain International Circuit on Sunday November 29, 2020 in Sakhir, Bahrain. (Photo by Andy Hone / LAT Images)

Grosjean a vasárnapi Bahreini Nagydíj nyitókörében szenvedett félelmetes balesetet: a Daniil Kvyattal történt ütközése után nagy sebességgel a korlátnak vágódott, autója kettétört és pillanatok alatt kigyulladt.

A rutinos versenyző a csodával határos módon kisebb égési sérülésekkel úszta meg a balesetet, és várhatóan szerdán ki is engedik a kórházból.

A baleset után kedden először adott interjút – azt mondja, örül, hogy él, és második születésnapjaként tekint november 29-re.

„Nem tudom, hogy csoda létezik-e, vagy lehet-e használni ezt a szót, de inkább azt mondanám, nem most érkezett el az idő arra, hogy meghaljak” – mondta a francia pilóta a TF1 televíziós csatornának.

„28 másodpercig voltam a lángok között, de sokkal többnek tűnt, ahogy próbáltam kiszabadulni háromszor is. Ahhoz, hogy kimásszak, ki tudtam csatolni az övemet. A kormány nem volt ott, valószínűleg elrepült a becsapódáskor.”

„Végül a kezeim égtek meg, és volt egy komoly rándulásom, azt hittem, eltört a lábam.”

„Láttam, ahogy a sisakrostélyom átváltozik narancssárgába, láttam a lángokat az autó bal oldalán. Sok minden eszembe jutott, Niki Lauda is, és arra gondoltam, nem érhet így véget, most nem. Nem fejezhetem be így Forma-1-es történetemet.”

„És aztán – a gyerekek miatt – azt mondtam magamnak, ki kell jutnom. Beletettem a kezeim a tűzbe, szóval határozottan éreztem, ahogy ég a kasztnin. Kijutottam, és aztán éreztem, hogy valaki kihúz a ruhámnál fogva – úgyhogy tudtam, hogy kijutottam.”

Grosjean az interjúban elárulta, ötéves kisfia, Simon szerint „varázsereje” segítette őt ki, és „mágikus pajzs” védte meg őt a baleset során.

Hirdetés

„Ezek nagyon erős szavak egy gyermektől. Az idősebb, Sacha – aki 7 éves – már racionálisabban látja, próbálja megérteni. A legkisebb pedig csinált egy rajzot „apának a kezein lévő sebek miatt”.

A Haas versenyzője elismerte, jó eséllyel ki kell majd beszélnie magából az őt ért traumát, mert attól félt, meg fog halni a balesetben.

„Sokkal jobban aggódtam a családom és a barátaim miatt, nyilván a gyermekeim jelentik a legnagyobb büszkeséget és energiát. Szóval szerintem némi pszichológiai munkára szükség lesz, mert tényleg láttam magam meghalni. Még Hollywoodban sem tudnának ilyen felvételeket csinálni. Ez a legnagyobb baleset, amit valaha láttam. Az autó lángra kap, felrobban, az akkumulátor is kigyullad, ez pedig rengeteg energiát adott a becsapódáshoz…”

„Úgy fogalmaznék, hogy megvan az az érzés, hogy örülök, hogy élek, hogy másképp látom a dolgokat. Ugyanakkor ott van a vágy is, hogy visszaüljek az autóba, ha lehet, már Abu Dhabiban, hogy másképp fejezzem be Forma-1-es történetemet.”

„Majdhogynem olyan ez, mint az újjászületés. Hogy kijutottam a lángok közül azon a napon, végig fogja kísérni az életemet. Rengetegen mutatták ki szeretetüket felém, ami nagyon megérintett, és olykor a szemem is egy kicsit könnybe lábad.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!