Friss hírek

Húsvét után dőlhet el a kanadai F1-es verseny sorsa

A Forma-1-es Kanadai Nagydíj szervezői jelen állás szerint úgy készülnek, hogy június közepén vendégül látják majd a száguldó cirkusz mezőnyét – ám természetesen fel kell készülniük arra az eshetőségre, hogy a futamot halasztani kell a koronavírus-járvány miatt.

Eddig összesen 8 F1-es versenyt kellett törölni vagy halasztani a járvány miatt: nem rendezték meg az ausztráliai és bahreini futamokat, és halasztották a vietnámi, kínai, hollandiai, spanyolországi, azerbajdzsáni, illetve törölték a monacói versenyeket.

A Forma-1 elnök-vezérigazgatója, Chase Carey hétfőn nyílt levelében úgy fogalmazott, amint lehet, elrajtol a 2020-as bajnokság, és a versenynaptár átalakításával reményeik szerint 15-18 futamot meg tudnak tartani.

A bakui verseny halasztását követően most minden szem a Kanadai Nagydíjra szegeződik: az F1 mezőnye június 12-14. között vendégszerepelne Montrealban, és bár a szervezők optimisták, folyamatosan figyelemmel kísérik a nemzetközi helyzetet.

„Minden nap, de legalábbis minden másnap kapcsolatban vagyok a Forma-1 vezetőségével. Rendszeresen beszélek a helyi hatóságokkal, a várossal és a kormánnyal is” – mondta Francois Dumontier a Motorsport-Total.com című lapnak.

„Jelen állás szerint megtartjuk a versenyt június 14-én, ahogy terveztük. Optimisták vagyunk, ugyanakkor reálisan látjuk a helyzetet.”

A szakember szerint két-három hét múlva már tisztábban lehet látni a helyzetet, ekkor viszont már el kell kezdeniük a versenypálya kialakítását, hiszen a montreali is egy félig-meddig utcai futam.

„Ha úgy döntünk, elhalasztjuk, az egy közös döntés lesz a Forma-1-gyel a húsvéti hétvége után. De remélhetőleg versenyezhetünk, és a szezon elkezdődhet a tervezett hétvégén. Ugyanakkor viszont dolgozom olyan forgatókönyveken is, mint a futam elhalasztása.”

Ebben az esetben a szervezők azt szeretnék, ha ők is megtarthatnák versenyüket az év későbbi szakaszában, például az október 25-i Amerikai Nagydíj előtt.

„Jelenleg még nincsenek alternatív időpontok. Október vége után nekünk már lehetetlen megtartani a versenyt.”

Habár a verseny Montreal városának támogatását élvezi, ők nem szólnak bele a döntésbe.

„Egy privát vállalatként szervezzük az eseményt. Privát alapokból kapunk financiális támogatást, de nem magától a szervezettől. Ezért hozzuk meg mi a döntést, ők pedig támogatnak bennünket.”

„Megértem, hogy a Forma-1 folyamatosan monitorozza a helyzetet. Nekünk is értékelnünk kell a szituációt majdnem minden órában. Ha lesz versenyünk, annak biztonságosnak kell lennie a versenyzők, a nézők, a dolgozók, és mindenki más számára.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!