Kiállítási darab lesz Grosjean összeégett versenyautója - F1VILÁG.HU

Kiállítási darab lesz Grosjean összeégett versenyautója

HIRDETÉS
A Romain Grosjean 2020-as horrorbalesetéből megmaradt utascellát az F1 hivatalos kiállításán mutatják be Madridban.
F1 Exhibition, Madrid

A Haas pilótája a 2020-as Bahreini Nagydíj nyitókörében szenvedte el az évtized talán legnagyobb, de kétségkívül leglátványosabb balesetét, amikor egy koccanás következtében óriási tempóban eltalálta a szalagkorlátot. A becsapódás erejétől az autója lángokba borult és két részre szakadt: az első fele a pilótával együtt átfúródott a szalagkorláton, a hátsó pedig a pálya oldalán maradt. A francia pilóta közel fél percet töltött a lángokban, ennek ellenére kisebb égési sérülésekkel megúszta az esetet.

A balesetből megmaradt roncs az eset óta egy raktárban várta sorsát, most azonban egyenesen egy madridi múzeumba kerül, ahol az F1 egy hivatalos kiállítás keretében mutatja be a nagyközönségnek. Az érdeklődők az autó mellett egy eddig nem látott felvételt is láthatnak a hátborzongató esetről.

„Én is nagy balesetként éltem meg, de azt nem érzékeltem, kívülről mennyire durva volt” – emlékezett vissza a történtekre Grosjean. „Ezzel csak másnap szembesültem, amikor megkértem valakit, hogy mutassa meg a felvételeket. A feleségem az apámmal és a gyerekeimmel a tévében nézték a közvetítést. Azt a pillanatot sosem felejtik el.”

„A fejtámaszomat a sisakommal kellett eltörnöm, csak ezt követően tudtam felállni az ülésben. A bal lában beszorult, ezért olyan erősen húztam, amennyire csak tudtam. A cipőm az autóban maradt, de a lábam kiszabadult, így ki tudtam mászni az autóból. 120 kilogrammnyi üzemanyag és az akkumulátor állt lángokban. Ian Roberts doktor, Alan az orvosi autóból és egy tűzoltó segített ki a lángok közül. Úgy gondolom, nekik köszönhetően sikerült megtalálnom a kiutat.”

„Az utascella az ilyen ütközésekre van felkészítve. Azon belül nekem semmi bajom nem esett. A cella még mindig egy darabban van, rajta a halóval, és az égési nyomokat eltekintve pontosan olyan, mint amilyennek lennie kell. Azt hiszem, ez mentette meg az életem” – idézte fel élete meghatározó pillanatait Grosjean.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!