Friss hírek

Lowe szerint Hamilton bizonyította, a versenyző fontosabb a jó autónál

A Mercedes korábbi technikai igazgatója, Paddy Lowe szerint Lewis Hamilton a múlt hétvégi Török Nagydíjon bizonyította, egy jó autó még nem elég ahhoz, hogy egy versenyző sorozatosan világbajnoki címeket gyűjtsön, ahhoz bizony szükség van a kiemelkedő tehetségre is.

Hamilton a vasárnapi, isztambuli versenyen megszerezte 7. világbajnoki címét, noha a vizes körülmények között egyáltalán nem neki állt a zászló, és nem is a Mercedes autója volt a legütőképesebb a törökországi versenyhétvégén.

A brit versenyző kiváló versenyzést bemutatva mégis győzni tudott, és 94. F1-es diadalával megszerezte 7. vb-címét.

Paddy Lowe – aki 2008-ban a McLarennél is már együtt dolgozott Hamiltonnal technikai igazgatóként – a Motorsport.com című lapnak nyilatkozva úgy fogalmazott, Hamilton múlt vasárnap bizonyította, a versenyzői tehetség igenis többet ér a Forma-1-ben, mint egy jó autó.

„Ha a törökországi versenyt nézzük, teljesen világos, hogy rajta múltak a dolgok az autóban” – fogalmazott a szakember.

„Igen, ez egy remek autó, de ha a csapattársaihoz hasonlítjuk őt, és azokat a hibákat nézzük, amiket a többi nagyszerű versenyző elkövetett azon a futamon, akkor egyértelmű, hogy tökéletes teljesítményt nyújtott.”

„Szóval véleményem szerint, ha nem is volt 100 százalékos azon a versenyen, akkor is közel volt hozzá. De ha az egész pályafutását nézzük, és a hét világbajnoki címet, akkor bizony átlagolni kell a csapatok masszív hozzájárulását abban, hogy nagyszerű autókat építettek.”

„De ha van egy olyan vezető versenyződ, mint Lewis, aki a 14 szezonja alatt – alapvetően egy topautóban ülve – 7 világbajnoki címet nyert, akkor elmondható, hogy ez az ő vezetésének volt köszönhető.”

„Ki lehet emelni egyes bajnokságokat, és azt mondani, hogy ’oké, ez elég könnyű volt számára’. De nem mindegyik volt az. És más tényezők is szerepet játszottak, mint például a következetesség, a kitartás.”

„Van sok nagyszerű versenyző, akikről el lehet mondani, hogy saját tehetségükkel nagyban hozzájárultak dolgokhoz, és világbajnoki címeket nyertek, de a 7 vb-címhez nagyon különleges következetességre és kitartásra van szükség.”

Lowe szerint Hamilton sajátos munkamódszereivel jutott el oda, ahol most tart, és tény, hogy soha nem dől hátra, mindig tesz a fejlődésért.

A szakember egyébként korábban olyan nagyszerű versenyzőkkel dolgozhatott együtt, mint Ayrton Senna, Mika Häkkinen, Damon Hill, vagy Nigel Mansell – elmondása szerint azonban Hamilton kiemelkedik közülük.

„Egyiküknek sem volt olyan kitartása, hogy minden évben odategye magát és dolgozzon, hogy több világbajnoki címet nyerjen. És ez az, amiben Lewist meg lehet különböztetni.”

„Óriási áldozatokat hozott ezért. Személyes áldozatokat az életvitele szempontjából, hogy tényleg F1-es pályafutásának szenteljen mindent. Az emberek azt mondják, minden versenyét egy Mercedesszel nyerte meg, és 14 éves F1-es pályafutása során csak két csapatnál versenyzett. Nos, elemezzük ki ezt egy kicsit. Ott van a következetesség, a lojalitás, a kapcsolatos menedzselésének kérdése. Ha ugyanannál a csapatnál maradsz, és együtt építitek fel a teljesítményt, akkor ezt hozza magával.”

„Ehhez viszont szükség van arra, hogy megmaradjanak ezek a kapcsolatok, csakúgy, mint bármi más területen. És ez is része annak a csomagnak, ami szükséges ahhoz, hogy ilyen sokáig tartó sikereket érjen el.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!