Már 2019-ben átalakulhatnak a Forma-1-es időmérők! - F1VILÁG.HU

Már 2019-ben átalakulhatnak a Forma-1-es időmérők!

HIRDETÉS
A legfrissebb hírek szerint már a 2019-es idényre átalakíthatják az időmérő edzések formátumát a Forma-1-ben – az eddigi három helyett jövőre már négy szegmensre oszthatják a kvalifikációt.
Fotó: Alfa Romeo Sauber

A legfrissebb hírek szerint már a 2019-es idényre átalakíthatják az időmérő edzések formátumát a Forma-1-ben – az eddigi három helyett jövőre már négy szegmensre oszthatják a kvalifikációt.

Minderről a Stratégiai Munkacsoport legutóbbi ülésén egyeztettek az érintettek, ennek eredményeképp pedig a Q1-ben, a Q2-ben és a Q3-ban is négy-négy versenyző búcsúzna, az utolsó, negyedik szegmensben pedig 8 versenyző szállhatna harcba a rajtelsőségért.

Az legfőbb érv az volt a változtatás mellett, hogy így kevésbé kiszámíthatóvá tudják tenni a küzdelmeket, hiszen a topcsapatoknak háromszor kellene tökéletes formát nyújtaniuk ahhoz, hogy bejussanak az utolsó szakaszba – ezzel tehát növelnék a hibázás, illetve a váratlan eredmények esélyét.

A változtatás révén ráadásul a gyorsabb versenyzőknek is fel lenne adva a lecke, hiszen nehezebben tudnának bejutni a Q4-be a keményebb keverékű abroncsokkal – mivel nem 10, hanem csak 8 hely lenne elérhető a zárószakaszban.

Ha az új szabályt ratifikálják, a 9. és 10. helyet megszerző versenyzők is szabadon választhatnának gumikat a versenyre.

„Ez az ötlet leginkább az F1 vezetésétől jött. Rengeteg kutatást végeztek a rajongók között, és úgy érzik, hogy ez is egy olyan dolog, ami tetszene a szurkolóknak” – mondta a Forma-1 versenyigazgatója, Charlie Whiting.

„Valamivel rövidebb szakaszok, kevesebb idő lenne köztük, a Q1-ben négy versenyző búcsúzna, majd a következő kettőben megint négy, és a végére maradna nyolc versenyző. Én személy szerint azt gondolom, ez egy remek ötlet, de nem én döntök róla.”

Whiting elárulta, a részleteket – például a gumifelhasználást – a továbbiakban vitatják meg.

„A következő feladat az lesz, hogy kiderítsük, mire is volna szükség a gumik szempontjából. Nem igazán emlékszem, milyen hosszú lenne a Q4 – talán 10 perc –, szóval tudni kellene, hogy két etapról, tehát két garnitúra gumiról van-e szó a Q4-ben. Ezt gondosan meg kell vizsgálni.”

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!