Miért nem saját csapattal tér vissza a Ford az F1-be? - F1VILÁG.HU

Miért nem saját csapattal tér vissza a Ford az F1-be?

HIRDETÉS
2026-ban a világ egyik legnagyobb autógyártója, a Ford csatlakozik a Forma-1 mezőnyéhez. Számos lehetőség közül a Red Bullt választották, pedig akár saját csapatot is indíthattak volna.
NEW YORK, NEW YORK - FEBRUARY 03: The Oracle Red Bull Racing RB19 is unveiled during the Oracle Red Bull Racing Season Launch 2023 at Classic Car Club Manhattan on February 03, 2023 in New York City. (Photo by John Lamparski/Getty Images for Oracle Red Bull Racing) // FIA / Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202302030513 // Usage for editorial use only //

Pénteken délután hivatalossá vált a korábban pletykaszinten létező hír, miszerint a Ford 2026-ban, az új generációs motorok bevezetésekor visszatér a Forma-1 mezőnyébe. Az amerikai gyártó komoly tapasztalattal bír a száguldó cirkuszban: a kétezres évek első felében saját csapattal rendelkeztek, azt megelőzően pedig évtizedeken át szállítottak motorokat a Forma-1 különböző istállóinak.

A közel fél évszázados F1-es jelenlétüket figyelembe véve a számos lehetőségük nyitva állt a visszatérés kapcsán, ám végül úgy döntöttek, a Red Bull motorpartnereként kívánnak újra beszállni a száguldó cirkuszba. A döntésükről Mark Rushbrook, a Ford Performance Motorsport globális igazgatója árult el néhány részletet. A visszatérésüket két évvel ezelőtt kezdték előkészíteni, aminek hírére számos potenciális partner felkereste őket.

“Minden lehetőséget megvizsgáltunk. Több szempontból is hosszú utat jártunk be. Rászántuk az időt, sok embert meghallgattunk. A hírt követően sok meglévő és leendő csapat felkeresett minket az együttműködés reményében. Mi is megkörnyékeztünk néhány istállót, de eleinte egyik sem tűnt megfelelőnek.”

A lehetőségeik felmérése során természetesen a teljesen önálló visszatérés is felmerült. 1999 és 2004 között is ilyen formában versenyeztek a Jaguar színeiben, ám a Ford tetszését ez az opció sem nyerte el.
“Az sem tűnt megfelelőnek, hogy a korábbiakhoz hasonlóan csapattulajdonosként térjünk vissza. Alaposan átgondolt stratégiai döntésre készültünk, így fel kellett mérnünk, mibe van értelme befektetnünk.”

A Red Bull a tavalyi szezon során még a Porschéval folytatott tárgyalásokat, azonban a két fél ügye az eltérő szándékaik következtében szeptemberre zátonyra futott. Ezt követően kerültek kapcsolatba a Forddal. A két fél hamar megtalálta a másikban azt, amire szüksége volt, így a tárgyalások gyorsan haladtak, és az egyezség mindössze néhány hónap alatt megszületett.

“Bár minden 2022 második felében kezdődött, már az elején tudtuk, hogy számunkra ők a megfelelő partnerek. Számunkra nagyon fontos volt a megfelelő időben, a megfelelő módon, a megfelelő partnerrel visszatérni a sporthoz. Hisszük, hogy mindez most teljesül.”

A Ford utoljára 2004-ben, a Jaguar tulajdonosaként képviseltette magát az F1-ben. Érdekesség, hogy a szóban forgó istálló 2005-ben épp a Red Bull kezébe került.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!