Friss hírek

Miért nem saját csapattal tér vissza a Ford az F1-be?

2026-ban a világ egyik legnagyobb autógyártója, a Ford csatlakozik a Forma-1 mezőnyéhez. Számos lehetőség közül a Red Bullt választották, pedig akár saját csapatot is indíthattak volna.

Pénteken délután hivatalossá vált a korábban pletykaszinten létező hír, miszerint a Ford 2026-ban, az új generációs motorok bevezetésekor visszatér a Forma-1 mezőnyébe. Az amerikai gyártó komoly tapasztalattal bír a száguldó cirkuszban: a kétezres évek első felében saját csapattal rendelkeztek, azt megelőzően pedig évtizedeken át szállítottak motorokat a Forma-1 különböző istállóinak.

A közel fél évszázados F1-es jelenlétüket figyelembe véve a számos lehetőségük nyitva állt a visszatérés kapcsán, ám végül úgy döntöttek, a Red Bull motorpartnereként kívánnak újra beszállni a száguldó cirkuszba. A döntésükről Mark Rushbrook, a Ford Performance Motorsport globális igazgatója árult el néhány részletet. A visszatérésüket két évvel ezelőtt kezdték előkészíteni, aminek hírére számos potenciális partner felkereste őket.

Hirdetés
 

“Minden lehetőséget megvizsgáltunk. Több szempontból is hosszú utat jártunk be. Rászántuk az időt, sok embert meghallgattunk. A hírt követően sok meglévő és leendő csapat felkeresett minket az együttműködés reményében. Mi is megkörnyékeztünk néhány istállót, de eleinte egyik sem tűnt megfelelőnek.”

A lehetőségeik felmérése során természetesen a teljesen önálló visszatérés is felmerült. 1999 és 2004 között is ilyen formában versenyeztek a Jaguar színeiben, ám a Ford tetszését ez az opció sem nyerte el.
“Az sem tűnt megfelelőnek, hogy a korábbiakhoz hasonlóan csapattulajdonosként térjünk vissza. Alaposan átgondolt stratégiai döntésre készültünk, így fel kellett mérnünk, mibe van értelme befektetnünk.”

A Red Bull a tavalyi szezon során még a Porschéval folytatott tárgyalásokat, azonban a két fél ügye az eltérő szándékaik következtében szeptemberre zátonyra futott. Ezt követően kerültek kapcsolatba a Forddal. A két fél hamar megtalálta a másikban azt, amire szüksége volt, így a tárgyalások gyorsan haladtak, és az egyezség mindössze néhány hónap alatt megszületett.

“Bár minden 2022 második felében kezdődött, már az elején tudtuk, hogy számunkra ők a megfelelő partnerek. Számunkra nagyon fontos volt a megfelelő időben, a megfelelő módon, a megfelelő partnerrel visszatérni a sporthoz. Hisszük, hogy mindez most teljesül.”

A Ford utoljára 2004-ben, a Jaguar tulajdonosaként képviseltette magát az F1-ben. Érdekesség, hogy a szóban forgó istálló 2005-ben épp a Red Bull kezébe került.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!