Montezemolo a Ferrari hibáiról: „És akkor mi van? Az én időmben is voltak hibák!” - F1VILÁG.HU

Montezemolo a Ferrari hibáiról: „És akkor mi van? Az én időmben is voltak hibák!”

HIRDETÉS
A világbajnoki pontverseny állását elnézve nagyon úgy tűnik, a Ferrari idén sem lesz képes felülkerekedni a riválisokon, így egy darabig még a 2007-ben győzelemig jutó Kimi Räikkönen lesz a Scuderia utolsó világbajnoka a Forma-1-ben. Most Luca di Montezemolo, a maranellóiak egykori elnöke is elmondta a véleményét az olasz csapat jelenlegi helyzetéről.
Luca di Montezemolo, Ferrari

Montezemolo 1974 óta látta el a csapatmenedzseri feladatokat a Ferrarinál, 1991 és 2014 között pedig a Ferrari elnökekén tevékenykedett, az ő regnálása alatt élte aranykorát a Scuderia, amikor a 2000-es évek elején sorozatban öt világbajnoki címet zsebeltek be Michael Schumacherrel.

Mostanra viszont csend lett a karizmatikus vezető körül, az Olasz Nagydíjon, Monzában sem találkozhatunk vele, a L’Equipe című francia lap azonban nemrég exkluzív interjút készített vele. Arról is megkérdezték, mi az oka annak, hogy miközben ő akkoriban nagyon közel állt a Forma-1-es istállóhoz, a mostani elnök, John Elkann, valamint a cég vezérigazgatója, Benedetto Vigna inkább a háttérben tevékenykedik.

„A Forma-1 egészen különleges. Nem jelent garantált sikert az, ha jó menedzser, vagy jó marketingszakember vagy. Kell a szenvedély és az elkötelezettség. Ott kell lenned éjjel és nappal. Igazi politikusnak kell lenned, hogy támogasd a csapatod. Erősnek kell lenned, és össze kell tartanod a tieidet!” – mondta a korábbi elnök, majd említést a Ferrari idei hibaszázalékáról is.

„És akkor mi van? Az én időmben is voltak hibák, ahogy a Mercedesnél és a Red Bullnál is vannak. Csak a Ferrari nagyobb médiafigyelmet kap. A Ferrari pedig nem bocsát meg semmit, mert mégiscsak a Ferrari.”

Montezemolo arról is elmondta a véleményét, az évek óta tartó sikertelenség miatt le kellene-e váltani a csapatfőnököt, Mattia Binottót.

„Mattia Binotto elég intelligens ahhoz, hogy folyamatosan megvédje a csapatát. Felfogja a golyókat az embereiért. A hibákat meg kell érteni, majd orvosolni kell őket. Binotto kiváló technikai igazgató, de a Ferrari versenyrészlegének vezetése egészen más.”

„Hogy le kellene-e váltani a csapatfőnököt? Ki vagyok én, hogy ezt megmondjam? A Ferrari olyan, mint az olasz zászló – egy nemzeti jelkép. Mielőtt 1993-ban elhoztam Jean Todtot Maranellóba, sokáig gondolkodtam a választáson. Óriási cirkusz volt a médiában. Ha új főnököt keresnék, a Forma-1-en kívül is szétnéznék.”

„De, ha csak azt nézzük, mit csinál a Red Bull Racing, vagy a Mercedes-Benz, attól a probléma nem fog megoldódni. Újra meg kell találnunk önmagunkat, új dinamikát kell teremtenünk. A Ferrari rendkívül versenyképes autót épített. Egy ember önmagában nem nyer világbajnoki címet. A Forma-1 csapatsport.”

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!