Pozitív koronavírus-teszt miatt sem fújják le az F1-es hétvégéket

Austrian Grand Prix 2018, Spielberg, Safety Car & Medical Car
Fotó: F1VILÁG.HU
Egy pozitív koronavírus-teszt esetén sem kell majd törölni a Forma-1-es nagydíjakat, amint elrajtol a világbajnokság júliusban – ezt nyilatkozta a minap Gérard Saillant, a Nemzetközi Automobil Szövetség orvosi bizottságának vezetője.

A járvány miatt mostanáig 10 verseny halasztásáról vagy törléséről kellett dönteni: a Forma-1 mezőnye ugyan március közepén elutazott Ausztráliába, ám miután a McLaren egyik csapattagját koronavírussal diagnosztizálták, a brit istálló visszalépett a szerepléstől.

Ezt követően született meg az a döntés, hogy törlik a versenyhétvégét.

A jelenlegi tervek szerint a világbajnokság július elején, Ausztriában kezdődhet – természetesen zárt kapuk mögött. Ross Brawn, a Forma-1 sportigazgatója nemrég egy interjúban elárulta, megpróbálják majd teljesen elszeparálni az F1-es paddockot a külvilágtól, a versenypályára belépőket pedig folyamatosan tesztelik majd.

Gérard Saillant, az FIA orvosi bizottságának vezetője azt mondja, egy pozitív teszt esetén sem lesz majd szükség a versenyhétvégék megszakítására.

„Egy gyorsteszt áll rendelkezésünkre, amellyel megerősíthetjük a diagnózist, elkülöníthetjük és tesztelhetjük azokat, akik kapcsolatban voltak azzal, akinek pozitív lett az eredménye. A nagydíjat emiatt nem törölnénk. Ez olyan, mintha a metrót lezárnánk, mert egy utast pozitívra teszteltek” – mondta a szakember. 

„Az ausztriai helyzet más lehet a németországitól vagy a magyarországitól. Minden országnak különböző szabályai vannak, a pálya, a hotelek helyzete is befolyásolja majd ezt a szűrést. Ha a pálya vidéken van, akkor más a helyzet, mintha a városban lenne.”

„Szingapúrban vagy Vietnámban egy teljesen más orvosi szervezet lenne, ha nagydíjat rendeznének. A szingapúri kormány arra utasíthatja a teljes paddockot, hogy kéthetes karanténba vonuljanak, mielőtt a pályára lépnek.”

„Ausztriában más a helyzet. Az országban javul a válsághelyzet, ami viszonylag mérsékelt volt. Ebben a biztonságos országban az lenne a játékszabály, hogy csináljunk valamit egy még biztonságosabb paddockban.”

Fotó: F1VILÁG.HU

Bár az első európai versenyeken csak a csapatok, illetve a versenyrendezéshez szükséges szakemberek lennének jelen, így is mintegy 2000 személyről kellene gondoskodni. Saillant viszont azt mondja, „maximális intézkedéseket” hoznak annak érdekében, hogy „minimalizálják a kockázatot”.

„Jelenleg is erősítjük kapcsolatunkat a Nemzetközi Vöröskereszttel annak érdekében, hogy a szokásos orvosi ellátáson kívül egy speciális COVID személyzet is rendelkezésre álljon a tesztek elvégzésére.”

„De a mai tesztek nem biztos, hogy ugyanazok lesznek, mint júliusban. Egyre többet beszélnek a gyorsabb nyáltesztekről, melyekkel elkerülhetjük 1000 ember kvázi lekötését – ezeknek az eredménye néhány percen belül elérhető.”

A paddockban jelenlévőket a lehető legjobban elszeparálnák egymástól.

„Egy zárt kapus nagydíj esetében nincs szükség hospitality-re. Amik ott vannak, azok szellőztetett, nyitott helyiségek lesznek, és előzetesen kiválasztásra kerülnek.”

„Ha elhagyják a pályát – szigorú szabályok keretében –, akkor meg fogjuk ismételni a teszteket a helyi hatóságok és a WHO által előírt ütemben.”

„Ebben a „buborékban” a jogi részleggel együtt dolgozva létrehozunk majd egy önkéntes alapon működő applikációt, ami lehetővé teszi majd, hogy tudjuk, 1 méternél közelebb kerültünk-e valakihez, aki pozitív.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS