Friss hírek

Pozitív koronavírus-teszt miatt sem fújják le az F1-es hétvégéket

Egy pozitív koronavírus-teszt esetén sem kell majd törölni a Forma-1-es nagydíjakat, amint elrajtol a világbajnokság júliusban – ezt nyilatkozta a minap Gérard Saillant, a Nemzetközi Automobil Szövetség orvosi bizottságának vezetője.

A járvány miatt mostanáig 10 verseny halasztásáról vagy törléséről kellett dönteni: a Forma-1 mezőnye ugyan március közepén elutazott Ausztráliába, ám miután a McLaren egyik csapattagját koronavírussal diagnosztizálták, a brit istálló visszalépett a szerepléstől.

Ezt követően született meg az a döntés, hogy törlik a versenyhétvégét.

Hirdetés
 

A jelenlegi tervek szerint a világbajnokság július elején, Ausztriában kezdődhet – természetesen zárt kapuk mögött. Ross Brawn, a Forma-1 sportigazgatója nemrég egy interjúban elárulta, megpróbálják majd teljesen elszeparálni az F1-es paddockot a külvilágtól, a versenypályára belépőket pedig folyamatosan tesztelik majd.

Gérard Saillant, az FIA orvosi bizottságának vezetője azt mondja, egy pozitív teszt esetén sem lesz majd szükség a versenyhétvégék megszakítására.

„Egy gyorsteszt áll rendelkezésünkre, amellyel megerősíthetjük a diagnózist, elkülöníthetjük és tesztelhetjük azokat, akik kapcsolatban voltak azzal, akinek pozitív lett az eredménye. A nagydíjat emiatt nem törölnénk. Ez olyan, mintha a metrót lezárnánk, mert egy utast pozitívra teszteltek” – mondta a szakember. 

„Az ausztriai helyzet más lehet a németországitól vagy a magyarországitól. Minden országnak különböző szabályai vannak, a pálya, a hotelek helyzete is befolyásolja majd ezt a szűrést. Ha a pálya vidéken van, akkor más a helyzet, mintha a városban lenne.”

„Szingapúrban vagy Vietnámban egy teljesen más orvosi szervezet lenne, ha nagydíjat rendeznének. A szingapúri kormány arra utasíthatja a teljes paddockot, hogy kéthetes karanténba vonuljanak, mielőtt a pályára lépnek.”

„Ausztriában más a helyzet. Az országban javul a válsághelyzet, ami viszonylag mérsékelt volt. Ebben a biztonságos országban az lenne a játékszabály, hogy csináljunk valamit egy még biztonságosabb paddockban.”

Fotó: F1VILÁG.HU

Bár az első európai versenyeken csak a csapatok, illetve a versenyrendezéshez szükséges szakemberek lennének jelen, így is mintegy 2000 személyről kellene gondoskodni. Saillant viszont azt mondja, „maximális intézkedéseket” hoznak annak érdekében, hogy „minimalizálják a kockázatot”.

„Jelenleg is erősítjük kapcsolatunkat a Nemzetközi Vöröskereszttel annak érdekében, hogy a szokásos orvosi ellátáson kívül egy speciális COVID személyzet is rendelkezésre álljon a tesztek elvégzésére.”

„De a mai tesztek nem biztos, hogy ugyanazok lesznek, mint júliusban. Egyre többet beszélnek a gyorsabb nyáltesztekről, melyekkel elkerülhetjük 1000 ember kvázi lekötését – ezeknek az eredménye néhány percen belül elérhető.”

A paddockban jelenlévőket a lehető legjobban elszeparálnák egymástól.

„Egy zárt kapus nagydíj esetében nincs szükség hospitality-re. Amik ott vannak, azok szellőztetett, nyitott helyiségek lesznek, és előzetesen kiválasztásra kerülnek.”

„Ha elhagyják a pályát – szigorú szabályok keretében –, akkor meg fogjuk ismételni a teszteket a helyi hatóságok és a WHO által előírt ütemben.”

„Ebben a „buborékban” a jogi részleggel együtt dolgozva létrehozunk majd egy önkéntes alapon működő applikációt, ami lehetővé teszi majd, hogy tudjuk, 1 méternél közelebb kerültünk-e valakihez, aki pozitív.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Pozitív koronavírus-teszt miatt sem fújják le az F1-es hétvégéket
Élő közvetítés: Az FIA díjátadó gálája
Wolff: A szűk oldalszekrényeknek nem volt közük a gyenge teljesítményhez
Teljesen más lesz az Aston Martin 2023-as F1-es autója, mint az idei
Ma veheti át második vb-trófeáját Max Verstappen
Szakított kedvesével Charles Leclerc

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!