A Renault nem fél attól, hogy bajba kerül kipufogója miatt

Fotó: Renault
Carlos Sainz Jr (ESP) Renault Sport F1 Team RS18. Formula One Testing, Day 2, Wednesday 7th March 2018. Barcelona, Spain.

A Renault Forma-1-es csapatánál nem tartanak attól, hogy a rivális csapatok tiltakoznak majd új kipufogórendszerük ellen.

A francia istálló új autójának kipufogóját úgy alakították ki, hogy az a hátsó szárny irányába fújja a forró kipufogógázokat – a hátsó szárnyat pedig emiatt hőálló anyagokkal erősítették meg.

A barcelonai teszteken látottak alapján egyértelműnek is tűnik, hogy a forró gázok elérik a hátsó szárnyat, így felmerülhet a gyanú, hogy a Renault aerodinamikai célokra használja a kipufogógázokat.

Nick Chester, a francia istálló technikai igazgatója azonban nem tart attól, hogy a riválisok bepanaszolják őket.

„Nem hallottam panaszt. A kipufogót különféle módokon lehet elhelyezni, mi pedig egy kicsit közelebb helyeztük a karosszéria tetejéhez” – mondta a szakember.

„A legtöbb autó esetében a kipufogógázokat többé-kevésbé a szárny felé irányítják, ezért fejlesztettünk ki egy olyan megoldást, mely a legtöbbet hozza ki azokból a lehetőségekből, amiket a szabályok megengednek.”

„Ha a kipufogócső ott helyezkedik el, ahol egyébként a szabályok lehetővé teszik, szerintem nincs probléma.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!