Szafnauer reagált a kritikákra: Tudom, mi kell a sikerhez - F1VILÁG.HU

Szafnauer reagált a kritikákra: Tudom, mi kell a sikerhez

HIRDETÉS
A közelmúltban súlyos kritika érte az Alpine Forma-1-es csapatát az autómárka felsővezetősége részéről. Erre reagálva Otmar Szafnauer csapatvezető emlékeztette a főnökeit arra, mibe kerül a siker az F1-ben.
Otmar Szafnauer (USA) Alpine F1 Team, Team Principal.  Formula One World Championship, Rd 1, Bahrain Grand Prix, Friday 3rd March 2023. Sakhir, Bahrain.

Néhány hete kemény szavakkal illette az Alpine Forma-1-es csapatát a márka vezérigazgatója, Laurent Rossi, amikor az istálló idei teljesítményét amatőrnek és elfogadhatatlannak nevezte. Az Alpine valóban nem kezdte könnyen az évet, az első négy verseny során mindössze nyolc pontot szerzett, miközben több emlékezetes hibát is elkövetett – elég például Esteban Ocon tripla bahreini büntetésére, vagy Pierre Gasly csúnya bakui tűzesetére gondolni.

Rossi a csapat problémáira reagálva Otmar Szafnauer csapatvezető nyakába akasztotta a terheket, amikor úgy fogalmazott: nála pattog a labda, az ő felelőssége a csapat sikeressége. A romániai származású szakember könnyedén lerázta ezt magáról, és emlékeztette a főnökét, mibe is kerül az F1-ben sikeressé válni.

„A Forma-1 kemény üzlet, itt mindennek jól kell működnie. Ha nem így történik, annak meg kell érteni az okát, és ki kell azt javítani annak érdekében, hogy soha többé ne forduljon elő. Ennyit tudunk tenni, a problémamegoldásra koncentrálni.”

„A problémáink kétrétűek – egyik a műveleti, amelyeket könnyedén meg tudok oldani. Másik az autó alapvető teljesítménye, amit hosszabb idő a számunkra megfelelő szintre hozni. Idén valószínűleg a Red Bull az egyetlen elégedett csapat. Mindenki más azon dolgozik, hogy utolérje őket. Mi is közéjük tartozunk.”

„Tudjuk, mit kell tennünk, de ez időbe telik. Ki kell alakítani a megfelelő struktúrákat és össze kell hozni a megfelelő embereket, azonban az F1-ben sokakat hosszú távú szerződések kötnek. Ebből fakadóan időre van szükségünk. Egy évem volt kitalálni, mire van szükség, ha a legjobbakkal akarunk szembe szállni. Már tudom mik ezek, így most a megvalósításon a sor. 100 futamos tervet fektettünk le, és a 26. fordulónál járunk. 74 van hátra. Szerintem még időben vagyunk.”

Az 58 éves csapatvezető arra is emlékeztette az Alpine vezérigazgatóját, hogy a Mercedes és a Red Bull számára is küzdelmes volt a világbajnoki címekhez vezető út.

„Ha visszatekintünk, a Mercedes és Toto [Wolff] egy világbajnok csapatot, a Brawnt vásárolta fel, és öt évükbe telt futamgyőzelmet szerezni. Ha jól emlékszem, a Red Bull a Jaguart, egy középcsapatot vett meg, és nekik is öt évükbe telt nyerni. Az Aston [Martin] jó munkát végzett, a hetedikről a második-harmadik erővé lépte elő. Tudják, Lawrence [Stroll] mióta vezeti a csapatot? 2018-ban vette, szóval szintén öt éve.”

Szafnauer hozzátette, Rossival Monacóban, Luca De Meóval, a Renault vezérigazgatójával pedig egy hét múlva, Barcelonában ül le szemtől szemben.

„Én mindig azt mondom, hogy a józan emberek egyforma adatok alapján ugyanarra a következtetésre jutnak, szóval fontos, hogy ugyanazokban az adatokon osztozzunk. 25 éve ezt csinálom. Tudom, mibe kerül a siker” – szögezte le.

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!