Szaúdi miniszterek nyugtatták meg az F1-es versenyzőket - F1VILÁG.HU

Szaúdi miniszterek nyugtatták meg az F1-es versenyzőket

A nagydíjhétvége folytatását érintő, éjszakába nyúló versenyzői tanácskozás után a szombati program kezdete előtt adott ki egy közleményt a GPDA, amelyben elmondják, miért döntöttek a maradás mellett a pénteki rakétatámadás okozta félelmek ellenére is.

Azt követően, hogy pénteken a Szaúd-arábiai Nagydíj első szabadedzése során jemeni felkelők rakétatámadást hajtottak végre egy a pálya közelében lévő olajfinomító ellen, este a versenyzők nagyjából négy órán át tanácskoztak a további szerepvállalásukat illetően, és csak helyi idő szerint hajnali fél három körül sikerült megállapodniuk abban, hogy mindannyian folytatják a hétvégét. Bár éjjel még csak elejtett megjegyzésekből lehetett erre következtetni, szombaton a versenyzők érdekvédelmi szervezetének (GPDA) jelen nem lévő elnöke, Alexander Wurz az alábbi közleményt hozta nyilvánosságra:

„Tegnap egy nehéz napot élt át a Forma-1, és stresszes napot mi, versenyzők. Talán nehéz is ezt megértenie annak, aki még nem vezetett F1-es autót ezen a gyors és kihívásokkal teli dzsiddai pályán, de miután láttuk a történtek során keletkezett tüzet, versenyzőként nehéz volt koncentráltnak maradni és kizárni a természetes emberi reakciókat.”

„Ennek nyomán hosszú tanácskozásokat kezdtük magunk között, a csapatvezetőkkel és a sport legfelső vezetőségével. Temérdek különböző vélemény elhangzott, és nemcsak a Forma-1 vezetőit, hanem a szaúdi kormány minisztereit is meghallgattuk, akik kifejtették, miképpen növelték maximálisra a biztonsági intézkedések mértékét, végül pedig abban maradtunk, hogy ma részt veszünk az edzésen és az időmérőn, holnap pedig a versenyen.”

„Reméljük, hogy a 2022-es Szaúd-arábiai Nagydíj a jó versenyről marad emlékezetes, nem pedig a tegnapi történésekről.”

Ezzel szinte egyidőben az F1 hivatalos csatornáin is megjelent egy közleményt, ami szintén igyekszik eloszlatni minden aggodalmat.

„A Forma-1 és az FIA megerősítheti, hogy a csapatokkal és a versenyzőkkel való egyeztetés után a 2022-es Szaúd-arábiai Nagydíj a tervezettek szerint folytatódik. A Dzsiddában pénteken történt incidenst követően részletes egyeztetések zajlottak a szaúdi kormány hatóságaival és védelmi ügynökségekkel, akik garanciát adtak arra, hogy az esemény biztonságban van. Abban állapodtunk meg minden részvényessel, hogy folytatjuk a nyitott párbeszédet a hétvége során és a jövő kapcsán” – írja az F1 és az FIA.

A pályától 10-15 kilométerre lévő, pénteken lebombázott kőolajfinomítóból még szombaton is füst száll fel.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

forma-1 rajt 2024

MEGJELENT!

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!