Friss hírek

Vajon mikor változnak a biztonsági autós szabályok?

A biztonsági autóra vonatkozó szabályok a közeljövőben nagy valószínűséggel nem fognak megváltozni, jóllehet a csapatok továbbra is azon vannak, hogy változtassanak a regulákon.

A biztonsági autóra vonatkozó szabályok a közeljövőben nagy valószínűséggel nem fognak megváltozni, jóllehet a csapatok továbbra is azon vannak, hogy változtassanak a regulákon.

Több csapat és versenyző is nemtetszését fejezte ki a biztonsági autó pályára küldésekor életbe lépő szabályok miatt, melyek kimondják, hogy meghatározott ideig tilos kihajtani a boxutcába.

Ez a szabály akadályozta meg a McLaren versenyzőjét, Heikki Kovalainent abban, hogy dobogós helyen végezzen a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon, és Nick Heidfeld is emiatt nem tudott pontot szerezni a hétvégén Spanyolországban, ahol a piros jelzés ellenére kénytelen volt kihajtani a boxba, mert elfogyott az üzemanyaga.

A BMW Motorsport igazgatója, Mario Theissen azonnali szabálymódosítást sürget. “Rizikó az egész, ezt nem lehet előre tervezni. A verseny előtt kialakítod stratégiádat, és csak bízni tudsz abban, hogy ez nem történik meg” – mondta Theissen a verseny után.

A megbeszélések már meg is kezdődtek a csapatok vezetői és az FIA illetékesei között az esetleges szabálymódosításról. Mindezek ellenére a Red Bull versenyzője, Mark Webber szerint gyors változásra nincs sok esély.

“Bár jelenleg is tárgyalunk a dologról, döntés csak néhány verseny után várható. Talán Monacóban és Kanadában már új szabályok lesznek, mert ezeken a pályákon elég sok baleset szokott történni a versenyeken. Ahogy azt már korábban is mondtuk, mindannyian azt szeretnénk, ha változnának a szabályok” – mondta Webber.

A Ferrari csapatvezetője, Stefano Domenicali még ennyire sem volt optimista, elmondása szerint ugyanis egy-két verseny biztosan nem lesz elég ahhoz, hogy döntés szülessen a változtatásról.

“Reálisan nézve a dolgokat, nem gondolom, hogy a szezon vége előtt változtatnának a szabályokon” – magyarázta Domenicali. “Természetesen a következő megbeszélésen is téma lesz, mert mindannyian azt szeretnénk, hogy ne a szerencse döntsön. Azonban ez jelen pillanatban bárkivel megtörténhet.”

“Nem szabad elfelejteni, hogy a biztonsági autó beküldése már önmagában is egy szerencsétlen dolog, így nyugodtnak kell maradnunk, és jól át kell gondolnunk, hogy mi a legjobb megoldás, mielőtt még megváltoztatunk valamit. A legrosszabb dolog, ami megtörténhet, hogy megváltoztatjuk a szabályokat, majd rájövünk arra, hogy ezzel még rosszabbá tettük a helyzetet. Mielőtt bármiről döntenénk, jobban tesszük, ha tízszer meggondoljuk azt.”

A Williams technikai igazgatója, Sam Michael szintén nem számít gyors változtatásra, ahogy a Force India műszaki igazgatója, Mike Gascoyne sem, aki szerint is sportszerűtlenek a jelenlegi szabályok.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Ajánlott híreink
Vajon mikor változnak a biztonsági autós szabályok?
Verstappen: Egy Mercedesszel is 2 tizeddel gyorsabb lennék Hamiltonnál
Marko: Gasly nem megy az Alpine-hoz, de a Red Bullhoz se
Rosberg nem akar F1-es csapatfőnök lenni
Ajánlott híreink

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!