Friss hírek

Változhat az F1-es rajtrács! 4 autó az első sorban?

Fotó:  Pirelli

A Forma-1 elöljárói vizsgálják annak lehetőségét, hogy a jövőben átalakítják a rajtrácsok formáját annak érdekében, hogy izgalmasabb és érdekesebb rajtokat láthassunk.

Mindezt a Williams korábbi technikai igazgatója, Pat Symonds árulta el, aki jelenleg együtt dolgozik azzal a munkacsoporttal, mely Ross Brawn irányítása mellett a Forma-1 jövőbeli irányát igyekszik meghatározni.

Symonds elárulta, az F1 a virtuális világban, az eSportsban tesztel különféle szabálykoncepciókat.

„A virtuális környezetet kívánjuk felhasználni arra, hogy teszteljük ezeket a regulákat” – mondta. „Utána pedig meg tudjuk nézni a statisztikákat.”

„Ez lehetőséget kínál arra, hogy csináljunk bizonyos dolgokat, melyeket egyébként nem tudnánk könnyen szimulálni.”

„Mondok egy példát, amin gondolkodunk idén: évek óta a Forma-1-es rajtrács formátuma nem változott. Tudjuk, hogy az egyik problémánk, hogy a leggyorsabb autókat odatesszük a rajtrács elejére, és elszeparáljuk őket.”

„Nem mindig volt így – volt idő, amikor az autók két lépcsőben rajtoltak el, és volt idő – erről van egy fotó a londoni irodámban, talán Monzából –, amikor négy autó volt az első sorban.”

„Mi lenne, ha újra megcsinálnánk? De nem könnyű szimulálni ezt. Viszont odamehetünk az eSport-részlegünkhöz, és azt mondhatjuk, ’figyeljetek, srácok, változtassunk a rajtrácson, és csináljunk 20 versenyt’.”

„Nem kell 300 km-es versenyeknek lenniük. Csak az első 3 kör érdekel minket. Aztán meglátjuk, mi történik. Vajon több izgalom lenne az első körben, vagy óriási baleset az egyes kanyarban?”

„Ha ezt megnézzük, és megvizsgáljuk a statisztikákat, elkezdhetjük megérteni a dolgokat.”

Fotó: Matt Reid

Symonds emlékeztetett arra, nem szabad elkapkodniuk a döntést, hiszen az időmérős szisztéma 2016-os átalakítása is balul sült el.

„Talán emlékeznek rá, pár éve valaki, aki már nincs itt az F1-ben, úgy döntött, hogy jó lenne, ha megváltoztatnánk az időmérők menetét, és hirtelen meg is csinálták. Nem volt szimuláció, vagy ilyesmi.”

„Néhányan, akik rendelkeztek kétszámjegyű IQ-val, megnézték, és azt mondták, hogy ez katasztrófa lesz, és biztosak voltak ebben. Mégis változtattak, és katasztrófa lett.”

„Hogy történhet ilyen? Nem hagyhatjuk, hogy ilyesmi ismét előforduljon.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

Ezeket is ajánljuk!

További hírek