Verstappen: Ha szórakoznak a szabályokkal, nem leszek itt sokáig - F1VILÁG.HU

Verstappen: Ha szórakoznak a szabályokkal, nem leszek itt sokáig

Bár a versenyzők többsége egyetért abban, hogy a csapatok mai felkészültsége mellett már nincs szükség három szabadedzésre a nagydíjhétvégéken, a legújabb ötlet, hogy Bakuban két időmérőt tartsanak, már nem örvend osztatlan népszerűségnek. Max Verstappen egyik megszólalásában az F1-ből való kiszállásának lehetőségét is elejtette.

Az Ausztrál Nagydíj hétvégéjén az F1 vezérigazgatója, Stefano Domenicali által tett azon nyilatkozat jelenti az egyik fő beszédtémát a paddockban, miszerint túl sok a három tét nélküli szabadedzés a versenyhétvégék során, így a nagydíjak menetrendje megérett egy nagy átalakulásra. Ezzel egy időben jelent meg annak híre is, hogy a sport vezetői arról kezdtek egyeztetéseket, hogy akár már a következő állomásnak otthont adó Bakuban, április végén kísérletezzenek-e egy új formátummal, amelyben különálló időmérő edzés döntene a sprintfutam rajtsorrendjéről.

Verstappen véleményét a portugál Sport TV kérte ki az ügyben, a címvédő pedig rövid, de velős válasszal adta a világ tudomására, hogy a hagyományos lebonyolítási rendet preferálja.

 

„Nekem elég lenne csak egy verseny, szerintem izgalmak szempontjából az a helyes irány. Mindig remélem, hogy nem lesz túl sok változtatás, különben nem leszek itt túl sokáig” – mondta kissé fenyegetőleg Verstappen, akinek egyébként további öt szezonra, 2028 végéig szól a szerződése a Red Bull-lal. Eközben az istálló főnöke, Christian Horner a bakui sprint ellen szólalt fel egy másik interjúban.

Verstappen aztán az időmérőt követő sajtótájékoztatón kibővítette gondolatmenetét: „Megértem, hogy minden napot izgalmassá akarnak tenni, de szerintem jobb lenne egyszerűen csak lerövidíteni a hétvégéket, és akkor próbáljuk meg a legtöbbet kihozni a szombatokból és a vasárnapokból. 24-25 versenyből álló szezonok felé haladunk, és ha még több cuccot pakolunk beléjük, az nekem már nem éri meg, nem élvezem. És számomra a sprint egyébként is a túlélésről szól, nem a versenyzésről.”

Amióta az F1 2021-ben bevezette a sprinteket – amelyekből az előző két szezonban csak 3-3-at, idén viszont már 6-ot rendeznek –, folyamatosan zajlik az ötletelés arról, hogyan lehetne a legtöbbet kihozni az új formátumból. Változtattak már a sprintért járó pontok mennyiségén és azon is, hogy az ilyen hétvégéken kit nevezzenek a pole-pozíció birtokosának, de a jelek szerint további kísérletezések várhatók.

Önmagában az az ötlet, hogy ideje formálni valamit a hagyományos, sprint nélküli versenyhétvégék régóta szinte változatlan lebonyolítási rendjén elnyerte a résztvevő versenyzők tetszését a csütörtöki hivatalos sajtótájékoztatón. George Russell szerint sincs szükség három egyórás szabadedzésre, miközben a Forma-2-ben például csak 45 percen át kísérletezhetnek és ismerkedhetnek a pályával a versenyzők az időmérő előtt.

„Azt hiszem itt az a válasz, hogy nincs” – felelte Russell. „Persze minél többet gyakorlunk, annál jobban ráérzünk a tempóra, annál kényelmesebben érezzük magunkat az autóban. De nem gondolom helyesnek, hogy a Forma-1-ben háromszor annyi az edzésidő, mint az F3-ban és az F2-ben. Éppen nekik kellene több edzés, mert kevesebb versenyhétvégéjük van, kevesebbet tesztelhetnek. Viszont ha egyáltalán nem lennének edzéseink, az azért túl kevés lenne.”

„Eleinte a sprintversenyeknek sem örültem, de most hogy két év alatt hat ilyenen túl vagyunk, elkezdtem őket élvezni. Nekünk versenyzőknek is, de a szórakoztatás szempontjából is fontos, hogy már pénteken legyen valami akció.”

A túl sok edzésidő kapcsán visszhangozta Russell szavait Pierre Gasly, Nico Hülkenberg, de még az F1-ben tapasztalatlannak számító Nyck de Vries és Logan Sargeant is.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!