Verstappen: Ha szórakoznak a szabályokkal, nem leszek itt sokáig - F1VILÁG.HU

Verstappen: Ha szórakoznak a szabályokkal, nem leszek itt sokáig

HIRDETÉS
Bár a versenyzők többsége egyetért abban, hogy a csapatok mai felkészültsége mellett már nincs szükség három szabadedzésre a nagydíjhétvégéken, a legújabb ötlet, hogy Bakuban két időmérőt tartsanak, már nem örvend osztatlan népszerűségnek. Max Verstappen egyik megszólalásában az F1-ből való kiszállásának lehetőségét is elejtette.
BAHRAIN, BAHRAIN - MARCH 03: Max Verstappen of the Netherlands and Oracle Red Bull Racing talks with Red Bull Racing Team Principal Christian Horner in the garage during practice ahead of the F1 Grand Prix of Bahrain at Bahrain International Circuit on March 03, 2023 in Bahrain, Bahrain. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)

Az Ausztrál Nagydíj hétvégéjén az F1 vezérigazgatója, Stefano Domenicali által tett azon nyilatkozat jelenti az egyik fő beszédtémát a paddockban, miszerint túl sok a három tét nélküli szabadedzés a versenyhétvégék során, így a nagydíjak menetrendje megérett egy nagy átalakulásra. Ezzel egy időben jelent meg annak híre is, hogy a sport vezetői arról kezdtek egyeztetéseket, hogy akár már a következő állomásnak otthont adó Bakuban, április végén kísérletezzenek-e egy új formátummal, amelyben különálló időmérő edzés döntene a sprintfutam rajtsorrendjéről.

Verstappen véleményét a portugál Sport TV kérte ki az ügyben, a címvédő pedig rövid, de velős válasszal adta a világ tudomására, hogy a hagyományos lebonyolítási rendet preferálja.

„Nekem elég lenne csak egy verseny, szerintem izgalmak szempontjából az a helyes irány. Mindig remélem, hogy nem lesz túl sok változtatás, különben nem leszek itt túl sokáig” – mondta kissé fenyegetőleg Verstappen, akinek egyébként további öt szezonra, 2028 végéig szól a szerződése a Red Bull-lal. Eközben az istálló főnöke, Christian Horner a bakui sprint ellen szólalt fel egy másik interjúban.

Verstappen aztán az időmérőt követő sajtótájékoztatón kibővítette gondolatmenetét: „Megértem, hogy minden napot izgalmassá akarnak tenni, de szerintem jobb lenne egyszerűen csak lerövidíteni a hétvégéket, és akkor próbáljuk meg a legtöbbet kihozni a szombatokból és a vasárnapokból. 24-25 versenyből álló szezonok felé haladunk, és ha még több cuccot pakolunk beléjük, az nekem már nem éri meg, nem élvezem. És számomra a sprint egyébként is a túlélésről szól, nem a versenyzésről.”

Amióta az F1 2021-ben bevezette a sprinteket – amelyekből az előző két szezonban csak 3-3-at, idén viszont már 6-ot rendeznek –, folyamatosan zajlik az ötletelés arról, hogyan lehetne a legtöbbet kihozni az új formátumból. Változtattak már a sprintért járó pontok mennyiségén és azon is, hogy az ilyen hétvégéken kit nevezzenek a pole-pozíció birtokosának, de a jelek szerint további kísérletezések várhatók.

Önmagában az az ötlet, hogy ideje formálni valamit a hagyományos, sprint nélküli versenyhétvégék régóta szinte változatlan lebonyolítási rendjén elnyerte a résztvevő versenyzők tetszését a csütörtöki hivatalos sajtótájékoztatón. George Russell szerint sincs szükség három egyórás szabadedzésre, miközben a Forma-2-ben például csak 45 percen át kísérletezhetnek és ismerkedhetnek a pályával a versenyzők az időmérő előtt.

„Azt hiszem itt az a válasz, hogy nincs” – felelte Russell. „Persze minél többet gyakorlunk, annál jobban ráérzünk a tempóra, annál kényelmesebben érezzük magunkat az autóban. De nem gondolom helyesnek, hogy a Forma-1-ben háromszor annyi az edzésidő, mint az F3-ban és az F2-ben. Éppen nekik kellene több edzés, mert kevesebb versenyhétvégéjük van, kevesebbet tesztelhetnek. Viszont ha egyáltalán nem lennének edzéseink, az azért túl kevés lenne.”

„Eleinte a sprintversenyeknek sem örültem, de most hogy két év alatt hat ilyenen túl vagyunk, elkezdtem őket élvezni. Nekünk versenyzőknek is, de a szórakoztatás szempontjából is fontos, hogy már pénteken legyen valami akció.”

A túl sok edzésidő kapcsán visszhangozta Russell szavait Pierre Gasly, Nico Hülkenberg, de még az F1-ben tapasztalatlannak számító Nyck de Vries és Logan Sargeant is.

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!