Friss hírek

Villeneuve: Leclerc rossz hatással van a Ferrarira

Negatív hatással van az ifjú Charles Leclerc a Ferrari Forma-1-es csapatára – ezt mondja a sportág korábbi világbajnoka, Jacques Villeneuve.

Leclerc a Saubertől érkezett a patinás olasz istállóhoz, az első négy versenyhétvégén pedig tempójával igencsak megnehezítette a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel dolgát.

A Ferrari nemegyszer került a kritikák kereszttüzébe, amiért bevallottan Vettelt favorizálja az ifjú monacóival szemben, ezt pedig több alkalommal bizonyította is a versenyeken.

„Ha meghallgatjuk bármely rajongó véleményét, vagy felmegyünk a fórumokra, Leclercet még az időmérős incidens után sem kritizálták” – mondta Jacques Villeneuve a Motorsport.com című lapnak.

„Ha Vettel lett volna, szétszedte volna a média és mindenki más is ugyanazért a hibáért. Alapvetően úgy gondolom, hogy ez negatív hatással van a csapatra nézve. Seb bahreini megpördülése is ezért következett be, aztán jött a kínai csapatutasítás. Minden ebből indul.”

„És Leclerc időmérős balesete is – bizonyítani akarta, hogy ő az első számú a csapatban. Végső soron pedig ez árt az egész csapatnak.”

„Remélem, hogy kiegyensúlyozódik a dolog, mert nekik kellene annak a csapatnak lenniük, melyet üldöz a Mercedes. Ehelyett van három dobogójuk, és ennyi… Nem igazán volt pozitív hatással ez a csapatra, ennyi.”

Villeneuve azt mondja, a Ferrari – tudván, hogy 2019-ben esélyesek lehetnek a vb-címre – jobban tette volna, ha a stabilitás érdekében megtartja Kimi Räikkönent.

„Leclerc gyors, személy szerint készen áll. A Ferrari az, amely nem áll készen egy ilyen helyzetre. Ha Leclerc szemszögéből nézzük, nagyszerű, hogy ő itt van, számára ez lenyűgöző, és megmutatta, hogy szupergyors.”

„De ha a Ferrarit nézzük, mint csapat, akkor meg kell nézni Vettel múltját, és emlékezni kell arra is, amikor [Daniel] Ricciardo csatlakozott a Red Bullhoz. Sebnek tudnia kell azt, hogy imádja őt a csapat, a rajongók – és ez idén elszállt.”

Villeneuve azt mondja, a Mercedesnél épp a stabilitás miatt tartották meg Valtteri Bottast 2019-re.

„Nekik már megvolt Leclerc, adhattak volna szerződést neki 2020-ra, vagy 2021-re, és megtarthatták volna Kimit még egy évre, mert ez volt az év, amikor a vb-címért harcolhattak.”

„Ezzel nem azt mondom, hogy Leclerc nem jó, mert lenyűgöző, szupergyors, és megérdemli a helyét, ez nem kérdés. De az, ahogy a Ferrari működik, ahogy Seb működik… Neki szüksége van egyfajta szeretetre maga körül, ezért ez nem volt megfelelő lépés.”

„Nézzük csak meg, mit csinált a Mercedes, és mennyire erősek idén. Ha beültették volna Ocont, Lewis is ugyanígy reagált volna – rögtön fel akarta volna őt falni élve, meg akarta volna semmisíteni őt.”

„De ott van a tisztelet Bottasszal szemben, és bár mindkettejüknek van két győzelme, Lewis nem tűnik túl idegesnek emiatt. Ez Nico [Rosberg] esetében például nem így volt, és ez a helyzet most lehetővé teszi, hogy a csapat olyan szinten teljesítsen, amilyen szinten korábban nem.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!