Whiting: Nem valószínű, hogy lesznek harmadik autók az F1-ben

Fotó: Singapore GP
Charlie Whiting (GBR) FIA Delegate and Niki Lauda (AUT) Mercedes AMG F1 Non-Executive Chairman at Formula One World Championship, Rd13, Singapore Grand Prix, Practice, Marina Bay Street Circuit, Singapore, Friday 18 September 2015.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Forma-1-es versenyigazgatója, Charlie Whiting elárulta, örülne annak, ha a csapatok a jövően három autót indíthatnának a versenyhétvégéken, ám véleménye szerint nem fogják megszavazni az erre vonatkozó javaslatot.

Bár a Stratégiai Munkacsoport szerdai ülésén nem szerepel napirendi pontként a harmadik autókra vonatkozó javaslat, Toto Wolff, a Mercedes motorsport-igazgatója jelezte, szeretné, ha egyeztetnének erről is.

A harmadik autók ötlete már korábban is többször felmerült, ám végül mindig elvetették azt.

„Az én személyes véleményem az, hogy jó lenne, ha több autónk lenne” – mondta Charlie Whiting. „De őszintén szólva szerintem ez nagyon valószínűtlen.”

„Nagyon egyszerű a dolog: az az érv ellene, hogyha van egy domináns csapat három autóval, akkor mindenki más a negyedik helytől lefelé lévő pozíciókért harcol, nem pedig a dobogós helyekért.”

„És ha van három domináns csapat három autóval, akkor a 10. helytől lefelé lévő pozíciókért megy a harc. Értem, hogy ez miért nem tetszik senkinek.”

„Jó lenne, ha több olyan autó lenne, mely képes a győzelemért harcolni, de idén például már jóval versenyképesebb a mezőny a jelenlegi motoréra kezdetéhez képest. Ugyanakkor viszont, ha kiegyenlítettebb a mezőny, az egy jó gazdasági modell. Ezért van az, hogy a GP3-ban mindig is három autó volt.”

„A terv az, hogy jövőre az F3-ban is 10 csapat lesz 3 autóval, mert ez egy jó üzleti modell. Szerintem ez az F1-ben is jól tudna működni.”

Az egyik probléma, amit meg kellene oldani, az a csapatok személyzetének bővítése lenne.

„A szabályokat kétautós csapatokra szabták, szóval sok mindent kellene megvitatni. Ők jelenleg 60 emberrel dolgozhatnak. Mennyivel többre lenne szükségük? Nagy a különbség aközött, amennyire szükségük lenne, és aközött, amennyit mondanának. El kellene döntenünk, mi a megfelelő szám. Nem 30 lenne, lehet, hogy 10.”

Whiting szerint logisztikai kihívásokkal is szembe kellene nézni, például az extra garázsok kialakításával a versenyhelyszíneken – ez azonban megoldható lenne.

„Meg tudnánk oldani. Kicsit össze kellene húzniuk magukat, és nem lenne akkora helyük.”

Görgess tovább, ez is érdekelhet!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az F1-es Osztrák Nagydíj TV-közvetítései!