Räikkönen egy asztal alatt aludt el élete első F1-es versenye előtt - F1VILÁG.HU

Räikkönen egy asztal alatt aludt el élete első F1-es versenye előtt

HIRDETÉS
Az Alfa Romeo Forma-1-es csapatának sportigazgatója, Beat Zehnder elárulta, milyen is volt megélni 20 évvel ezelőtt azt, amikor nem találták az élete első királykategóriás versenyére készülő Kimi Räikkönent.
RAIKKONEN Kimi Räikkönen (fin), Alfa Romeo Racing ORLEN C39, ZEHNDER Beat, Team Manager of Alfa Romeo Racing ORLEN, portrait during the Formula 1 Heineken Grande Prémio de Portugal 2020, Portuguese Grand Prix, from October 23 to 25, 2020 on the Autódromo Internacional do Algarve, in Portimão, Algarve, Portugal - Photo Antonin Vincent / DPPI

Räikkönen a Sauber színeiben debütált az F1-ben a 2001-es Ausztrál Nagydíjon, és számos alkalommal hallhattuk már a történetet, miszerint a finn pilóta a verseny előtt nem sokkal nemes egyszerűséggel köddé vált, a csapat tagjai pedig pánikszerűen keresték őt.

A hinwili istállónál már akkor is sportigazgatóként tevékenykedő Beat Zehnder most felidézte az akkori eseményeket.

„10 perccel azelőtt, hogy kinyitott volna a bokszutca a rajtrácsra vezető körökhöz, senki sem találta Kimit” – mondta a szakember nevetve a RacingNews365.com című internetes portálnak nyilatkozva.

„Megnéztük a mosdókat, mindenhol körülnéztünk, de sehol sem találtuk. Volt egy vendéglátói asztal a versenyzői szobában, rajta egy terítővel, ő pedig ott volt az asztal alatt, aludt.”

„Mondtuk neki, ’Kimi, Kimi, 10 perc múlva rajthoz kell állnod az első versenyeden!’. Ő erre azt felelte, ’adjatok még 3 percet!’. Már akkor nagyon laza srác volt.”

Räikkönen végül a 7. helyen futott be a melbourne-i idénynyitón, a 4. helyen végző Olivier Panist azonban Jos Verstappen szabálytalan megelőzése miatt 25 másodperces időbüntetéssel sújtották, így a finn végül élete első F1-es futamán 1 ponttal gazdagodott.

„A versenyt végül a 7. helyen fejezte be, de óvtunk, mert Panis sárga zászlós jelzés alatt előzött. Egy örökkévalóságig tartott, mire az FIA megtalálta a felvételeket, nagyon sokáig tartott. Kimi már a hotelben volt. Felhívtuk, és mondtuk neki, ’haver, az első versenyeden hatodik lettél, meglett az első bajnoki pontod!’.”

„A válasz erre az volt: ’Még így is öten végeztek előttem!’. Ilyen az ő attitűdje. Nagyon különleges személy.”

Zehnder elárulta azt is, neki milyen volt a kapcsolata a Ferrarival 2007-ben bajnoki címig jutó Räikkönennel.

Hirdetés

„Kimi és köztem az volt a lényeg, hogy soha nem hülyítettük egymást. Soha nem hazudtuk a másiknak, mindig brutálisan őszinték voltunk. Az első évben, amikor nem csinálta azt, amit a csapat szeretett volna… Ő egy külön karakter. Utálta a PR-eseményeket már akkor is, mindig próbálta kihúzni magát az ilyen rendezvények és interjúk alól, és néha meg kellett mondani neki, hogy mit hogyan csináljon.”

„Akkoriban, amikor még volt tankolás a versenyeken, én mindig tudtam, a McLaren mennyi üzemanyaggal megy. Meg kellett határoznunk a versenyre az üzemanyagszintet, korábban pedig mindig rejtély volt, hogy ki mennyi üzemanyaggal versenyez. Én viszont mindig tudtam, hogy Kimi mennyi üzemanyagot használ, és ő is tudta, mi mennyit használunk. De soha nem szivárogtattunk ki információkat.”

Räikkönen a tavalyi szezonzárón, Abu Dhabiban teljesítette utolsó Forma-1-es versenyét, idén már nem lesz ott a királykategória mezőnyében.

„Véget ért egy éra. Amennyire én tudom, Kimi Svájcban marad. Jól érzik ott magukat, a gyerekek ott fognak iskolába járni. Nincs messze onnan, ahol én lapom, szóval biztos vagyok benne, hogy találkozni fogunk majd” – zárta gondolatait Zehnder.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!