Friss hírek

Räikkönen egy asztal alatt aludt el élete első F1-es versenye előtt

Az Alfa Romeo Forma-1-es csapatának sportigazgatója, Beat Zehnder elárulta, milyen is volt megélni 20 évvel ezelőtt azt, amikor nem találták az élete első királykategóriás versenyére készülő Kimi Räikkönent.

Räikkönen a Sauber színeiben debütált az F1-ben a 2001-es Ausztrál Nagydíjon, és számos alkalommal hallhattuk már a történetet, miszerint a finn pilóta a verseny előtt nem sokkal nemes egyszerűséggel köddé vált, a csapat tagjai pedig pánikszerűen keresték őt.

A hinwili istállónál már akkor is sportigazgatóként tevékenykedő Beat Zehnder most felidézte az akkori eseményeket.

Hirdetés
 

„10 perccel azelőtt, hogy kinyitott volna a bokszutca a rajtrácsra vezető körökhöz, senki sem találta Kimit” – mondta a szakember nevetve a RacingNews365.com című internetes portálnak nyilatkozva.

„Megnéztük a mosdókat, mindenhol körülnéztünk, de sehol sem találtuk. Volt egy vendéglátói asztal a versenyzői szobában, rajta egy terítővel, ő pedig ott volt az asztal alatt, aludt.”

„Mondtuk neki, ’Kimi, Kimi, 10 perc múlva rajthoz kell állnod az első versenyeden!’. Ő erre azt felelte, ’adjatok még 3 percet!’. Már akkor nagyon laza srác volt.”

Räikkönen végül a 7. helyen futott be a melbourne-i idénynyitón, a 4. helyen végző Olivier Panist azonban Jos Verstappen szabálytalan megelőzése miatt 25 másodperces időbüntetéssel sújtották, így a finn végül élete első F1-es futamán 1 ponttal gazdagodott.

„A versenyt végül a 7. helyen fejezte be, de óvtunk, mert Panis sárga zászlós jelzés alatt előzött. Egy örökkévalóságig tartott, mire az FIA megtalálta a felvételeket, nagyon sokáig tartott. Kimi már a hotelben volt. Felhívtuk, és mondtuk neki, ’haver, az első versenyeden hatodik lettél, meglett az első bajnoki pontod!’.”

„A válasz erre az volt: ’Még így is öten végeztek előttem!’. Ilyen az ő attitűdje. Nagyon különleges személy.”

Zehnder elárulta azt is, neki milyen volt a kapcsolata a Ferrarival 2007-ben bajnoki címig jutó Räikkönennel.

„Kimi és köztem az volt a lényeg, hogy soha nem hülyítettük egymást. Soha nem hazudtuk a másiknak, mindig brutálisan őszinték voltunk. Az első évben, amikor nem csinálta azt, amit a csapat szeretett volna… Ő egy külön karakter. Utálta a PR-eseményeket már akkor is, mindig próbálta kihúzni magát az ilyen rendezvények és interjúk alól, és néha meg kellett mondani neki, hogy mit hogyan csináljon.”

„Akkoriban, amikor még volt tankolás a versenyeken, én mindig tudtam, a McLaren mennyi üzemanyaggal megy. Meg kellett határoznunk a versenyre az üzemanyagszintet, korábban pedig mindig rejtély volt, hogy ki mennyi üzemanyaggal versenyez. Én viszont mindig tudtam, hogy Kimi mennyi üzemanyagot használ, és ő is tudta, mi mennyit használunk. De soha nem szivárogtattunk ki információkat.”

Räikkönen a tavalyi szezonzárón, Abu Dhabiban teljesítette utolsó Forma-1-es versenyét, idén már nem lesz ott a királykategória mezőnyében.

„Véget ért egy éra. Amennyire én tudom, Kimi Svájcban marad. Jól érzik ott magukat, a gyerekek ott fognak iskolába járni. Nincs messze onnan, ahol én lapom, szóval biztos vagyok benne, hogy találkozni fogunk majd” – zárta gondolatait Zehnder.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Räikkönen egy asztal alatt aludt el élete első F1-es versenye előtt
Vettel-interjú: Mindig igyekeztem tisztelettel bánni az emberekkel
Exkluzív – Gasly elárulta, hogyan tette túl magát élete legnehezebb időszakán
A Ferrari taktikai baklövései – Hogyan bukjunk el egy bajnokságot?
„A célom, hogy lássam felnőni a gyermekeimet!” – íme Vettel közleménye teljes egészében
Minden, amit a 2022-es F1-es autókról tudni érdemes

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!