Friss hírek

2026-ban újra jelentősen megváltozhatnak az F1-es autók

Könnyebbé és kisebbé válhatnak a Forma-1-es versenyautók 2026-tól – erről beszélt nemrég a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) együléses versenyautókkal foglalkozó divíziójának technikai vezetője, Nikolas Tombazis.

A száguldó cirkuszban az idei szezonra változtak meg jelentősen a technikai szabályok, így lényegében generációváltás történt a versenyautók esetében. Az újítások elsődleges célja az volt, hogy a versenyzők könnyebben tudják követni egymást, így látványosabbak legyenek a küzdelmek. A szabályok be is váltották a hozzájuk fűzött reményeket, hiszen több előzést láthattunk, mint az elmúlt években.

A Forma-1-es versenyzők viszont rengeteget panaszkodnak arra, hogy a modern versenyautók egész egyszerűen túl nehezek, ami nem is igazán képezi vita tárgyát, hiszen 2022-ben az autók minimumsúlya 798 kg volt, szemben szemben a 2000-es évek elejével, amikor az F1-es autók 600 kg-ot nyomtak.

Hirdetés
 

„Van realitása annak, hogy egy kicsit könnyebbé tegyük őket” – mondta Nikolas Tombazis, az FIA együléses versenyautókkal foglalkozó bizottságának technikai főnöke a The Race című lapnak. „Persze nem jelentős mértékben. Figyelembe kell vennünk, hogy a súlybeli különbség 2000-hez – tehát mintegy 20 évvel ezelőtthöz képest – körülbelül 200 kg, ami jelentős.”

Tombazis azt elismeri, vannak területek, melyeken nehéz lesz súlycsökkentést végrehajtani, például az erőforrások, vagy a biztonsági megoldások tekintetében, ám vannak olyan alkatrészei a versenyautóknak, melyekkel igenis lehet előrelépéseket tenni ebből a szempontból.

„15-20 kg-ról beszélünk a komplexebb rendszerek, és 30-35 kg-ról az autók méretei miatt. Szóval az autók sokkal hosszabbak és szélesebbek, nagyobbak a gumik is, és így tovább. És úgy gondoljuk, hogy a méreteket tekintve van lehetőség. Szeretnénk, ha a 2026-os autók jóval rövidebbek lennének, egy kicsit talán szűkebbek is, és mindez hozzá fog járulni a súlycsökkentéshez.”

Ha 2026-ban valóban ily mértékben megváltoznak a Forma-1 technikai szabályai, úgy ismét meglehetősen új külsőt kaphatnak a királykategóriás versenyautók.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!