A csapatok is tehetnek az elszúrt F1-es szabályról - F1VILÁG.HU

A csapatok is tehetnek az elszúrt F1-es szabályról

A Forma-1 csapatai elismerték, nagyon meglepte őket az, hogy Max Verstappent végül világbajnokká koronázták a múlt hétvégi Japán Nagydíjon, azt gondolták ugyanis, nem kapnak teljes pontszámot a versenyzők a kurta verseny miatt.

A kedvezőtlen időjárás miatt 28 versenykörből állt a vasárnapi verseny a tervezett 53 helyett, ami azt jelentette, hogy a mezőny a versenytáv kevesebb mint 75 százalékát teljesítette. Emiatt számos csapatnál azt gondolták, a versenyzők kevesebb pontot kapnak majd a tavalyi Belga Nagydíj után megváltoztatott szabályzat révén.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) azonban rendkívül szigorúan betartotta a sportszabályzat szövegezését, amibe egész egyszerűen hiba csúszott: a szabálykönyv szóban forgó pontja szerint a versenyzők csak abban az esetben kapnak kevesebb pontot, ha nem teljesítették a táv 75 százalékát, amennyiben a versenyt megszakítják, és azt nem tudják folytatni. Mivel azonban folytatódott a futam, végül teljes pontokat kaptak a pilóták – Verstappen pedig végül bajnok lett.

 

Arra a kérdésre, hogy meglepődtek-e azon, hogy végül így alakult, az Alpine sportigazgatója, Alan Permane így felelt: „Igen. Mert azt kell mondjam, többekkel együtt én is közreműködtem a szabály megírásában, és tudjuk, mi volt a szándék. De szó szerint úgy alkalmazták, ahogy le volt írva.”

„Spa után történt a változtatás, mert a futamot nem lehetett folytatni, és csak pár kört tett meg a mezőny. Szerintem egy kicsit túlgondoltuk, szó szerint. Szóval talán változtatni kell rajta. Amit csináltak, az megfelel a szabályzat szövegezésének, de nem vagyok biztos benne, hogy a szándék szerint alkalmazták.”

Andreas Seidl, a McLaren csapatfőnöke azt mondja, ők is tehetnek róla, hogy nem fogalmazott kristálytisztán az erre vonatkozó passzus.

„Érzem a felelősségünket ebben, mert minden egyes télen felülvizsgáljuk a szabályokat, és minden csapatnak megvan a lehetősége arra, hogy előálljon azokkal a dolgokkal, amik nem egyértelműek” – magyarázta a szakember.

„Nem merültünk még bele a csapattal, hogy pontosan mi is volt ez a kiskapu. De minden, amit az FIA-val és az F1-gyel meghatároztunk közösen Spa után, csak akkor érvényes, ha a verseny nem fejeződik be rendesen. És ez olyasvalami, ami mindannyiunk figyelmét elkerülte.”


„Mindannyiunk felelőssége, hogy télen bezárjuk a kiskapukat, ha maradnak, vagy eltérőek az értelmezések.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

A csapatok is tehetnek az elszúrt F1-es szabályról
Sajtóhír: Nem lesz verseny Dél-Afrikában, marad a Belga Nagydíj a naptárban
A Sauber-főnök még a 45 éves Alonsót is leszerződtetné
Aston Martin: Ki kell derítenünk, miért szenvedtünk a verseny elején
Főnöke szerint elképesztő, hogy Verstappen a telefoncsörgést is felismeri az autóban ülve

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!