Orosz Nagydíj

Ne maradj le! Ez történik az Orosz Nagydíj helyszínén, Szocsiban!

A Racing Point egy komplett szélcsatorna-modellt kapott a Mercedestől?

Sergio Perez, Racing Point RP20
Fotó: Racing Point
A korábbi Forma-1-es csapatfőnök, Colin Kolles szerint a Mercedes csapata nemcsak tervrajzokat adott tavalyi autójáról a Racing Point csapatának, hanem egy valódi szélcsatorna-modellt is.

Kolles még 2005-ben és 2006-ban volt a Racing Point elődje, a Jordan, illetve a Midland csapatfőnöke volt, később pedig a HRT és a Caterham csapatait irányította a száguldó cirkuszban.

A német Sport 1 televíziónak nyilatkozva a szakember a minap azt állította, a silverstone-i istálló egy szélcsatorna-modellt és egy bemutatóautót és kapott a Mercedestől – így tudták lemásolni a tavalyi, W10-es modell koncepcióját.

A Racing Point csapatát két hete 400 ezer eurós pénzbírsággal, és 15 pontos levonással sújtották, amiért idei, RP20-as versenyautójának tervezéséhez a Mercedes tavalyi, W10-es modelljének fékcsatorna-terveit is felhasználták. A silverstone-i istállónál azt mondták, mindenben a szabályoknak megfelelően jártak el, a Mercedes koncepcióját pedig fotók segítségével másolták le.

„Fotók alapján nem tudsz lemásolni egy autót” – mondta a volt F1-es csapatfőnök, Colin Kolles. „Ez nem csak a fékcsatornákról szól. Az autó egész koncepciójáról. Nem csak fotókról másolták.”

„És nemcsak alkatrészeik voltak, hanem bizonyos adataik is. És úgy tudom, volt egy 60%-os szélcsatorna-modelljük is, és egy eredeti méretű bemutatóautó is sablonnak, amiről beszkennelték az alkatrészeket és CAD-adattá konvertálták át. Máskülönben a koncepció nem működne.”

A Racing Point és a Mercedes csapatát egyébként a RaceFans című lap meg is kereste Kolles véleményével kapcsolatban, egyelőre azonban a két istálló nem reagált. 

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS