A Red Bull nagyon magabiztosan várja az FIA vizsgálatának eredményét - F1VILÁG.HU

A Red Bull nagyon magabiztosan várja az FIA vizsgálatának eredményét

HIRDETÉS
Rendkívül magabiztosan várja a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) jelentését a Forma-1-es költségplafonnal kapcsolatban lefolytatott vizsgálatról a Red Bull csapata. Az osztrákok a hírek szerint megszeghették a száguldó cirkusz pénzügyi szabályait, a csapatnál viszont megalapozatlannak tartják ezeket a híreket.
SINGAPORE, SINGAPORE - OCTOBER 01: Sergio Perez of Mexico driving the (11) Oracle Red Bull Racing RB18 in the Pitlane during qualifying ahead of the F1 Grand Prix of Singapore at Marina Bay Street Circuit on October 01, 2022 in Singapore, Singapore. (Photo by Mark Thompson/Getty Images,)

Pénteken robbant a bomba az F1-es paddockban, német sajtóhírek szerint ugyanis két istálló, az Aston Martin és a Red Bull nem tudott a tavalyi évre meghatározott költségplafon alatt maradni. Utóbbi csapat állítólag jelentősen túllépte azt – nemcsak tavaly, hanem idén is, ezzel pedig versenyelőnybe kerülhetett 2021-re, 2022-re, sőt, akár 2023-ra vonatkozóan is.

A rivális csapatok szerint – ha valóban így történt –, komoly szankciókra lesz szükség, a Red Bullnál azonban állítják, nem szegték meg a szabályokat. Az FIA várhatóan szerdán hozza nyilvánosságra vizsgálatának eredményeit, a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner viszont nem aggódik.

„Nem, teljesen biztos vagyok a beadványunkban. Keresztülment a folyamaton. Márciusban kezdődött, a könyvvizsgálóink teljes mértékben aláírták, akik nyilvánvalóan a három nagy vállalat egyike. És hiszünk abban, hogy kényelmesen a költségplafon alatt vagyunk” – mondta Horner, amikor arról faggatták, idegesen várja-e a jelentést.

„Úgyhogy az FIA követi a saját folyamatát. Remélhetőleg és jó eséllyel ezen a héten nemcsak mi, hanem az összes csapat hallani fog ennek a folyamatnak a végeredményéről.”

Azt egyelőre a Milton Keynes-i csapatnál sem tudják, mit fog bejelenteni az FIA szerdán, azt azonban Horner is elismeri, hogy a költségekre vonatkozó szabályozás még gyerekcipőben jár, az FIA számára pedig óriási feladat a betarttatása.

„Ez egy vadonatúj szabályozás, ami rendkívül összetett, és különféle struktúrával, különféle kialakítással és szabályozással rendelkező társaságokra kell alkalmazni. Mindig lesznek eltérő értelmezései ezeknek a szabályoknak. Szóval az első év tekintetében nagyon érdekes lesz látni, hogyan alkalmazzák őket.”

„Voltak már egyértelműsítések azóta is, hogy mi beküldtük a beadványainkat, amiket a tavalyi évre alkalmaztak. Szóval mindig lesz egyfajta evolúció. Hatalmas feladat ez az FIA számára, különösen, ha megnézzük a csapatok méretét a bokszutcában, melyek közül sok egy még nagyobb konglomerátumhoz és szervezethez tartozik.”

Arra a kérdésre, hogy az általa emlegetett egyértelműsítések után is befértek-e a költségkorlát alá, Horner így felelt: „Jelentősen alatta vagyunk. Az egyértelműsítésekkel csak még jobban alatta kell lennünk.”

A Red Bull-főnök arról is beszélt, nagyon dühítőnek tartja azokat a kijelentéseket, melyeket a rivális csapatok képviselői tettek a Red Bull-lal kapcsolatban. Azt mondja, ha kell, jogi elégtételt vesznek ezek miatt.

Hirdetés

„Amit mondtam, az továbbra is áll! Minden opciót fontolóra veszünk. Teljesen elfogadhatatlan ilyen megalapozatlan állításokat tenni. És mi alapján? Hol az információforrás? Ez egy bizalmas beadvány a csapat és az FIA között. Nekem fogalmam sincs a rivális csapatok megfeleléséről. Szóval honnan erednek ezek az információk?”

„De hadd fejezzék be a folyamatot! Minket nem értesítettek arról, hogy megszegtük a szabályokat. Szóval várjuk meg a folyamat végét, hogy lássuk, hol is állunk.”

Amennyiben kiderül, hogy a Red Bull súlyosan megszegte a költségkorlátra vonatkozó szabályokat, úgy komoly szankcióra, akár pontlevonásra vagy kizárásra is számíthat.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!