Friss hírek

A Williams felfedte új autója legnagyobb fegyverét

A Williams technikai igazgatója, Sam Michael elmondta, hogy új autójukban egy olyan váltó kapott helyet, amely minden eddiginél kisebb lett, és ami lehetővé teszi, hogy még szabadabban áramolhasson a levegő az autó hátsó részén, a szárny alatt.


A Williams technikai igazgatója, Sam Michael elmondta, hogy új autójukban egy olyan váltó kapott helyet, amely minden eddiginél kisebb lett, és ami lehetővé teszi, hogy még szabadabban áramolhasson a levegő az autó hátsó részén, a szárny alatt.

A grove-i bázisú alakulat egy igen agresszív fejlesztési programot követett az elmúlt időben, melynek eredménye jól látszik az FW33-as kódszámot viselő modellen, különösen annak hátulján, ami hihetetlenül kompakt lett a légáramlatok útjának javítása érdekében.

Hirdetés
 

Michael elmondta, hogy csapata nagyon keményen dolgozott ezen a területen, és megpróbált elmenni a végsőkig, hiszen a dupla diffúzor betiltása miatt idén még fontosabb lesz, hogy rendezett módon áramoljon a levegő az autó hátulján a szárny hatékonyabbá tételének érdekében.

„A fő cél az volt, hogy teljesen megtisztítsuk az alsó hátsó szárny körüli területet, mert úgy gondoljuk, hogy ez a terület határozza majd meg a csapatok közti különbségeket” – magyarázta a technikai igazgató.

„Teljesen szabaddá kell tenned az alsó hátsó szárny alsó részét, így azt a döntést hoztuk, hogy megemeljük a felső lengőkart, és felső nyomtáv-rudat, hogy áttérjünk a Z-bone elrendezésre, amit előszeretettel alkalmaztak a 90-es évek elején, hogy megtisztítsuk az alsó szekciót.”

Csatlakozz, hogy első kézből értesülj az érdekességekről:

Michael továbbá azt is elmondta, hogy a légáramlatok megtisztításához elengedhetetlen volt a húzó-rudas (pull-rod) felfüggesztésre való áttérés, amit a Red Bull Racing már a 2009-es szezon eleje óta használ a Forma-1-ben.

„Teljesen mindegy, hogy az ember mit csinál a nyomó-rudas (push-rod) felfüggesztéssel, még akkor is, ha azt előre vagy hátra tolja valamennyivel, hiszen szükséged van arra, hogy minél nagyobb terhelés érkezzen az alsó hátsó szárnyra, amit a húzó-rudas (pull-rod) felfüggesztés alapból lehetővé tesz, hiszen nincs az alsó hátsó szárny útjában” – magyarázta Michael.

„A másik dolog pedig az volt, hogy megtisztítsuk az autó hátuljának közepét azzal, hogy lejjebb helyezzük a váltót. Levágtuk a felső részt, amennyire csak tudtuk, és ez a valaha gyártott legkisebb sebességváltónk.”

„Még tavaly márciusban hoztuk meg ezt a döntést, és több ezer kilométert teljesítettünk az autó hátuljával a próbapadon. Ez egy nagy lépcső a féltengely szögében, egyértelműen a legextrémebb, amit valaha is láttam.”

Michael azt is elmondta, hogy elégedett csapata dolgozóinak munkájával, és az egyetlen extrém megoldás, amit eddig látott, az a Renault-féle elöl kivezetett kipufogó illetve a Scuderia Toro Rosso dupla fenéklemeze volt.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

A Williams felfedte új autója legnagyobb fegyverét
Sainz: A debütálásom óta nem tanultam annyit az F1-ben, mint idén
Változhatnak a motorcsere miatti büntetések a Forma-1-ben
Brundle: Binotto Ferraritól való távozása egy kicsit furcsa
Bővíti infrastruktúráját az Audi az F1-es csatlakozás előtt
Hivatalos: Nem lesz Kínai Nagydíj 2023-ban sem

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!