Áll a bál, Horner bűncselekményt sejt az Aston Martin ügyében - F1VILÁG.HU

Áll a bál, Horner bűncselekményt sejt az Aston Martin ügyében

HIRDETÉS
Nem hagyja annyiban a Red Bull F1-es autójára feltűnően hasonlító Aston Martin ügyét az energiaitalos alakulat. Christian Horner csapatfőnök úgy gondolja, valaki tervrajzokat vihetett magával az Astonhoz.
JEDDAH, SAUDI ARABIA - MARCH 26: Red Bull Racing Team Principal Christian Horner looks on from the pitwall during qualifying ahead of the F1 Grand Prix of Saudi Arabia at the Jeddah Corniche Circuit on March 26, 2022 in Jeddah, Saudi Arabia. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)

Óráról órára válik egyre érdekesebbé az Aston Martin és a Red Bull Spanyolországban íródó közös története. A sztori azzal kezdődött, hogy az Aston idei első nagyobb fejlesztési csomagjának egyes elemei, például az oldaldobozok, a motorborítás és a visszapillantó tükrök kialakítása feltűnően hasonlít a Red Bull megoldásaira. Ez a hasonlóság az FIA-nak is feltűnt, ezért az illetékesek még a nagydíjhétvége kezdete előtt vizsgálatot indítottak, aminek végeztével szabályosnak minősítették a brit márka új autóját.

Ekkor azt gondolhattuk, a történet véget is ért, ám a Red Bull nem hagyja ennyiben a dolgot. Az energiaitalosok csapatfőnöke, Christian Horner klónként hivatkozott az Aston Martin új autójára, és felemlegette, az utóbbi hónapok során jó néhány szakembert csábított el tőlük az Aston. A csapat azt sejti, valaki tervrajzokat lophatott tőlük. Helmut Marko szerint erről bizonyítékuk is van, de ezt egyetlen másik csapattag nem erősítette meg. Az átigazoló szakemberek közül egyébként a legtöbb figyelmet Dan Fallows neve vonta magára, aki aerodinamikai vezetőként dolgozott a Red Bullnál.

„Az utánzás a hízelgés legnagyobb formája” – fogalmazott Horner. „Valójában néhány napja az FIA hozta ezt a tudomásunkra. Jelezték, hogy „van egy autónk, ami feltűnően hasonlít a tiétekre, kaphatnánk egy listát a távozókról, hogy lássuk, ki hová ment?” Ezzel nyilván megszólalt a vészcsengő. A paddockban láthatjuk, mi a megengedett… Egyének igazolnak egyik csapatból a másikra, némi kényszerszünet után. Amit a fejükben magukkal visznek, az rendben van. Az az ő tudásuk. Ami nincs rendben, ami teljességgel elfogadhatatlan, ha valaki más tulajdonát viszi magával.”

Horner szerint nem valószínű, hogy az Aston Martin szakemberei fotók alapján másolták volna le a Red Bull autóját, hiszen arra nem lett volna elég idejük. Azt nem kívánta elárulni, milyen lépésekre készülnek azon felül, hogy belső vizsgálatot indítanak. „Nem mennék bele abba, kivel hogy állunk, de ebben az esetben vétségről… bűncselekményről beszélnénk” – tette hozzá a tervrajzok eltulajdonítására utalva.

Kíváncsiak várjuk a fejleményeket.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!