Alonso szerint a Red Bullnak túl hosszúak a DRS-zónák - F1VILÁG.HU

Alonso szerint a Red Bullnak túl hosszúak a DRS-zónák

HIRDETÉS
Kifejtette véleményét a Miamiban lerövidített DRS-zónákról Fernando Alonso, aki szerint több időt kellene adni az új szabályrendszernek, mielőtt újra drasztikusan megváltoztatják az autókat.
BAKU, AZERBAIJAN - APRIL 30: Sergio Perez of Mexico driving the (11) Oracle Red Bull Racing RB19 leads Max Verstappen of the Netherlands driving the (1) Oracle Red Bull Racing RB19 during the F1 Grand Prix of Azerbaijan at Baku City Circuit on April 30, 2023 in Baku, Azerbaijan. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)

Alig egy évvel ezelőtt debütáltak a Forma-1 új generációs, izgalmasabb versenyzésre kifejlesztett autói, a sportág körül a közelmúltban ismét hangosabbá váltak az elégedetlenkedő hangok. A múlt hétvégi Azeri Nagydíj izgalmai elmaradtak az elvártaktól, ezért felmerült a kérdés, vajon tényleg olyan jól sikerült-e az új szabályrendszer, mint ahogy azt előzetesen várta a közönség.

A helyzetet tovább színezi, hogy az FIA az unalmasnak bélyegzett bakui futamot követően Miamiban is lerövidít két DRS-zónát, megnehezítve ezzel a versenyzők dolgát. Fernando Alonso ezzel kapcsolatban felemlegette, hogy a 2022-es szezon során a szóban forgó két futamon túl könnyűnek bizonyultak az előzések, a szövetség ebből fakadóan dönthetett a változtatás mellett.

„Tavaly elvileg itt volt a legkönnyebb, szóval azt hiszem, az FIA ezért rövidített a DRS-zónákon. Tavaly Bakuban szintén nagyon könnyű volt előzni. Hallottam, hogy Lewis [Hamilton] szerint túl rövidek a zónák, de azt szerintem a Mercedes nagy leszorítóerős csomagja miatt érezte így. A Red Bull számára azonban túl hosszúnak bizonyultak, hiszen a célvonalnál már megelőzték [Charles] Leclerc-t, az egyes kanyar féktávjánál pedig már kívülre tudtak előtte kerülni.”

Alonso azonban hozzátette azt a nem elhanyagolható tényt, hogy a tavalyi autókhoz képest az ideiek ismét több zavaró légáramlatot húznak maguk mögött. Ez látszólag csak a Red Bull autóit nem zavarja, azok a DRS-zónákban külön kategóriát képviselnek.

„A zónák lerövidítése az FIA számításain múlhatott. Azt láthatták, hogy Bakuban és Miamiban túl sokat és túl gyorsan előztünk, ezért lerövidítették azokat. Idén azonban úgy tűnik, nehezebb lett az autókat követni – ez teljes mértékben így van. A Red Bull számára viszont túl hosszúak a DRS-zónák.”

Mindezek ellenére Alonso úgy véli, az izgalmasabb futamok érdekében butaság lenne azonnali változtatásokat bevezetni az F1-ben.

„Magasak voltak az elvárások, de szerintem türelmesebbnek kellene lennünk. Ha a Red Bull nem rendelkezne ekkora előnnyel, akkor az első három-négy csapat két tizedmásodpercen belül vívna izgalmas csatákat. Azt sikerként könyvelnénk el” – tette hozzá a kétszeres világbajnok.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!