Friss hírek

Az Aston Martint meglepte, hogy a Red Bull is ugyanazt találta ki

Az Aston Martin technikai igazgatója elutasítja a Red Bull vádjait az autójuk másolásával kapcsolatban: Andrew Green szerint a Milton Keynes-i csapat dizájnja csak megerősítette őket abban, hogy melyik irányt kell választaniuk a már meglévő tervek közül.

A Spanyol Nagydíj fő beszédtémáját a pályán kívül az Aston Martin átdolgozott autója jelentette, amelynek egyes elemei, elsősorban az oldalszekrénye nagyban hasonlít a Red Bull által a szezon eleje óta használt koncepcióhoz. Az energiaitalos csapat szabálytalanságot sejt a háttérben, hiszen a tél folyamán több mérnökük is éppen az Aston Martinhoz távozott, így jelenleg belső vizsgálatot tartanak annak kiderítésére, hogy saját tudásukon kívül a csapat tulajdonát képező szellemi terméket is magukkal vittek-e adatok vagy dokumentumok formájában – ez ugyanis szabálytalan lenne.

Az Aston Martin technikai részlegét vezető Andrew Green szerint már csak az időtényező miatt sem állnak meg a Red Bull által belengetett, illegális módon történő másolás vádjai, hiszen a Dan Fallows nevével fémjelzett csapattagok csak pár hónapja kezdték meg a munkát Silverstone-ban, az idei autó tervezése pedig jóval korábban megkezdődött.

„Nem tudom, miféle vádakról beszél a Red Bull, de azt elmondhatom, hogy semmiféle adatokat nem szereztünk másik csapattól. Az FIA alapos nyomozást végzett, az autó fejlesztési folyamatának adatait is megvizsgálta, kikérdezte a tervezésben résztvevő munkatársainkat, majd megállapította, hogy teljesen önálló módon zajlott a fejlesztés” – mondta Green.

„Ami pedig az új csapattagjainkat illeti, ennek az autónak a gondolata még a tavalyi év közepén fogant meg egy dupla fejlesztési irány keretében, és a legtöbb tervrajz már megszületett, mielőtt bárki is megjelent volna nálunk a korábbi Red Bull-alkalmazottak közül.”

A csapatfőnök Mike Krackhez hasonlóan Green is hangsúlyozta, hogy az Aston Martin kétféle fejlesztési iránnyal készült 2022-re, az a dizájn viszont, amivel a szezont kezdték, nem bizonyult hatékonynak, hiszen komoly hátránya származott az intenzív pattogásból, és az ő csapatuk iratkozott fel idén utolsóként a pontszerzők közé. Emiatt váltottak Barcelonára a másik verzióra.

„Nagy meglepetésként ért minket a szezon elején, hogy a Red Bull egy hasonló koncepcióval állt elő, mint amit mi is terveztünk, de ez csak megerősített minket azon hitünkben, hogy a két lehetséges út közül elsőre a rosszat választottuk” – magyarázta a szakember.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!