Az F1 vezetősége nagyon berágott az FIA elnökére - F1VILÁG.HU

Az F1 vezetősége nagyon berágott az FIA elnökére

HIRDETÉS
Egyre nagyobb feszültség bontakozik ki a Forma-1 vezetősége, valamint a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Mohammed Ben Sulayem között, aki a minap egy Twitter-üzenetével verte ki a biztosítékot.
Domenicali Stefano, portrait, F3 & F2 - Prize Giver, Ben Sulayem Mohammed, portrait, FIA President Innovation Medal - Prize Giver during the 2022 FIA Prize Giving ceremony at Bologna Fiere, on December 9, 2022 in Bologna, Italy - Photo Julien Delfosse / DPPI

Ben Sulayem még hétfőn tette közzé véleményét a közösségi oldalán azzal kapcsolatban, hogy médiajelentések szerint a szaúd-arábiai királyi vagyonkezelő nemrég 20 millió dolláros ajánlatot tett az F1 kereskedelmi jogaiért. A Bloomberg szerint a jogokat birtokló Liberty Media annak ellenére nem vált meg a száguldó cirkusztól, hogy 2017-ben ezen összeg töredékéért, 4,4 milliárd dollárért vásárolták meg a sportágat.

A Bloomberg cikkére sem az F1, sem a Liberty Media, de még a szaúd-arábiai királyi vagyonkezelő sem reagált – tartalmának hitelességét pedig a bajnokság vezető személyiségei is megkérdőjelezték. Mohammed Ben Sulayem azonban közösségi oldalán adott hangot véleményének; azt írta, az FIA „non-profit szervezetként óvatos az állítólagos, felfújt 20 milliárd dolláros árcédulával kapcsolatban”.

„Minden potenciális vásárlónak azt tanácsoljuk, hogy alkalmazza a józan észt, és vegye figyelembe a sportág szélesebb spektrumú hasznát, és világos, fenntartható tervvel álljon elő. Kötelességünk mérlegelni, hogy a promóterekre a jövőben milyen hatással lesznek a megnövekedő versenyrendezési díjak és más kereskedelmi költségek, mely a rajongókat is érintheti.”

Bár az F1, illetve a Liberty Media hivatalosan nem reagált az FIA-elnök szavaira, úgy hírlik, igencsak feldühítette a sportág vezetőségét Ben Sulayem kinyilatkoztatása.

Az F1 jogi osztálya kedden levelet is küldött az FIA-elnöknek, ezt a csapatok is megkapták – azt írják benne, megdöbbentette őket az, hogy Ben Sulayem megjegyzéseivel „beleavatkozik” az F1 kereskedelmi jogaiba. Szerintük Ben Sulayem átlépett egy határt akkor, amikor a sport értékével kapcsolatban megjegyzéseket tesz.

„Az FIA egyértelmű kötelezettséget vállalt arra, hogy nem tesz semmit a tulajdonosok, a menedzsment, illetve a jogok kezelésének és/vagy hasznosításának sérelmére. Úgy véljük, hogy ezek a megjegyzések, melyek az FIA elnökének közösségi oldalán jelentek meg, elfogadhatatlan módon avatkoznak be” – írják.

Az az F1 levelének komoly hangneméből is kiderül, hogy készek akár felelősségre is vonni az FIA-t, amennyiben bebizonyosodik, hogy elnökük megjegyzései bármiféle kárt okoznak a sportág számára.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!