Az FIA idén is odafigyel a motortrükkökre

TEST T2 BARCELLONA - VENERDÌ 28/02/20 - CHARLES LECLERC © Scuderia Ferrari Press Office
Fotó: Scuderia Ferrari
Idén is fellép a V6-os erőforrások trükkös használata ellen a Forma-1 irányító testülete, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA).

A Forma-1 2020-as idénye egy hónap múlva, július első hétvégéjén startol el, a csapatok pedig természetesen már gőzerővel készülnek az idénykezdetre.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) pedig idén is nagyon oda figyel majd arra, hogy a csapatok ne trükközzenek motorjaikkal.

Úgy tudni, legutóbbi technikai direktívájában a testület két területre vonatkozóan adott ki állásfoglalást: az olajégetés, illetve az ERS teljesítményérzékelőit illetően.

Ami az olajégetést illeti, a csapatoknak már így is nehéz dolguk volt, hiszen a 2020-a szabályok szerint 100 km-enként mindössze 0,3 liter olajat égethettek el kvázi üzemanyagként.

Mostani lépésével az FIA fenntartja a jogot arra, hogy szigorú ellenőrzéseket vezessen be annak érdekében, hogy a csapatok ne találják meg a módját annak, hogy megkerüljék ezt a szabályt.

Az energia-visszanyerést tekintve az FIA komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy folyamatosan monitorozza az ERS-rendszerek által visszanyert energiafelhasználást. Ennek érdekében az élcsapatok autóiba egy továbbfejlesztett szenzort telepít az idénykezdet előtt.

Az elmúlt évben főleg a Ferrari volt a figyelem középpontjában a V6-os erőforrásokkal való trükközések kapcsán: az FIA folyamatosan ellenőrizte az olaszok autóit a riválisok gyanúit követően. A csapat végül „egy bizalmas megállapodást” kötött a szövetséggel, ami nagy felháborodást váltott ki a riválisok között.

Az FIA később lényegében elismerte, azt gyanította, hogy a Ferrari trükközik motorjával, ám bizonyítani nem tudta, így végül egy „visszatartó erejű egyezséget” kötött a maranellói istállóval.

Az FIA új technikai direktívájában részletesen tisztázza az üzemanyag-áramlás mérésének metodikáját is a középső motortartományban, hogy megbizonyosodjon arról, a csapatok nem trükköznek ezen a téren sem.

Görgess tovább, ez is érdekelhet!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az F1-es Stájer Nagydíj TV-közvetítései