Betilthatják a gumipaplanokat a Forma-1-ben - F1VILÁG.HU

Betilthatják a gumipaplanokat a Forma-1-ben

A Forma-1-es csapatok komolyan gondolkodnak azon, hogy akár már a következő idénytől tiltólistára teszik a gumimelegítők használatát, az új költségcsökkentő csomag részeként.


A Forma-1-es csapatok komolyan gondolkodnak azon, hogy akár már a következő idénytől tiltólistára teszik a gumimelegítők használatát, az új költségcsökkentő csomag részeként.

Az FIA és a csapatok már megkezdték a tárgyalásokat az ügyben, hogy olyan szabályokat alkossanak a jövőre nézve, melyek tovább csökkentik a költségeket, és egyes források szerint ismét szóba került a gumimelegítők betiltása.

Korábban már volt róla szó, hogy betiltják a paplanokat, azonban azt végül elvetették, ugyanis számos biztonsági kérdést felvetett. Most viszont ismét előkerült a téma, ugyanis a paplanok betiltásával nem csak a berendezések, hanem a szállítási költségek árát is csökkenteni lehetne.

A Pirelli motorsport igazgatója, Paul Hembery elmondta, hogy cége készen áll arra, hogy olyan gumikat alkosson, melyek előmelegítés nélkül is jól működnek, azonban hozzátette, hogy óvatosan kell megközelíteni azt a kérdéskört.

„Megfelelő tervezés szükséges és jól kell csinálnod, szóval ez egy olyan dolog, amit ha akarsz, gyorsan kell cselekedned” – mondta a szakember. „A múltban, mikor erről beszéltünk, a versenyzők voltak azok, akik kételkedtek ebben, ugyanis féltek attól, hogy ezzel nem lesz olyan biztonságos a körözés.”

„Mi úgy gondoljuk, hogy ez lehetséges, de idő kell hozzá, mivel teljesen meg kell változtatnunk a gumik összetételét, hogy azok ne igényeljenek előmelegítést.”

Hembery azt is hozzátette, hogy a jelenlegi teszttilalom miatt két szezon kellene ahhoz, hogy egy ilyan váltást bevezessenek, ráadásul az is nehezíti a helyzetüket, hogy nem férnek hozzá egy olyan 2012-es autóhoz, amivel privát teszteket végezhetnének.

A szakember szerint 2013-ban esetleg az esőgumikra lehetne bevezetni ezt a korlátozást, amit 2014-ben a száraz aszfaltra alkalmatos abroncsokra is ki lehetne terjeszteni.

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

forma-1 rajt 2024

MEGJELENT!

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!