Csak reklámtáblának használják a női pilótákat az F1-es csapatok

25 Sophia Flörsch (DEU, Van Amersfoort Racing, Dallara F317 - Mercedes-Benz), FIA Formula 3 European Championship, round 10, Hockenheim (DEU), 12. - 24. October 2018
Fotó: FIA F3
A Forma-1-es csapatok csak „reklámtáblaként” használják a női versenyzőket – ezt mondta az egyik legismertebb pilótanő, Sophia Flörsch, aki szerint ez alól a Ferrari csapata sem kivétel.

Az olasz istálló csapatfőnöke, Mattia Binotto nemrég arról beszélt, szeretné, ha akadémiájukon hamarosan egy női pilótát is köszönthetnének.

Tavaly pedig útjára indult az első, nők számára létrehozott versenysorozat, a W Series is, mely 2020-ban már két F1-es versenyhelyszínen is betétszériaként vendégszerepel.

Az elmúlt években több női pilótát is támogattak az F1-es csapatok: Susie Wolff, és Carmen Jordá is szerződésben állt egy-egy istállóval, a Williams pedig az idei évben is számít Jamie Chadwickre fejlesztőversenyzőként.

Sophia Flörsch szerint viszont a női pilóták még mindig nem kapnak elegendő támogatást és lehetőségek.

„Olyan emberekre van szükség, akik hisznek a nőkben, mint versenyzőkben, és ne csak figyelemfelkeltésre használják őket” – mondta a pilótanő az Auto Bild című lapnak.

„Volt néhány nő korábban, akiket F1-es csapatok támogattak, de csak álltak ott, mosolyogtak és integettek a kamerának. Fontos lenne, hogy a lánynak hasonló lehetőségei és támogatása legyen, mint a fiúknak – például, mint Mick Schumachernek, aki szintén ott van az akadémián, és nem csak reklámtáblaként használják.”

„Nem akarok semmi negatív dolgot feltételezni a Ferrariról, de alapvetően az, ahogy a csapatok a nőkkel dolgoztak, nem igazán segítette őket.”

Flörsch 2018-ban félelmetes balesetet szenvedett az F3-as Makaói Nagydíjon, jelenleg pedig még ülést keres magának 2020-ra – a nők számára létrehozott W Series viszont nem érdekli.

„Nézzék csak meg Jamie-t [Chadwick]. Egy újabb évet tölt el a W Seriesben, mert még mindig nincs elég pénze a Forma-3-ra. Szóval 2 évet bukik egy olyan sorozatban, ahol sajnos alacsonyabban van a mérce, mint egy olyan szériában, ahol férfiak is versenyeznek.”

„Egyenlő feltételekre van szükségünk. Engem mindig az hajtott, hogy a legjobb legyek, és ehhez hozzátartozik az is, hogy férfiakat győzök le a pályán. És annak az esélye, hogy egy nő egy komolyabb kategóriába is eljut így, nagyon-nagyon kicsi.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!