Friss hírek

De la Rosának tíz perce volt a felkészülésre

Pedro de la Rosa elárulta, hogy mindössze tíz perce volt arra, hogy felkészüljön idei első éles bevetésére, miután a Sauber istálló jelezte, hogy be kell ugrania a rosszullétre panaszkodó Sergio Perez helyére a hétvége hátralévő részében Kanadában.


Pedro de la Rosa elárulta, hogy mindössze tíz perce volt arra, hogy felkészüljön idei első éles bevetésére, miután a Sauber istálló jelezte, hogy be kell ugrania a rosszullétre panaszkodó Sergio Perez helyére a hétvége hátralévő részében Kanadában.

A mexikói versenyző még a két héttel ezelőtti Monacói Nagydíjon szenvedett balesetet, ám mind az orvosok, mind az FIA szakemberei úgy ítélték meg, hogy semmi problémája nem lehet, ha rajthoz áll a hétvégi Kanadai Nagydíjon.

Hirdetés
 

Perez azonban rosszullétre panaszkodott a pénteki első szabadedzést követően, így a Sauber nem tehetett mást: helyettest kellett szereznie, mindössze néhány óra leforgása alatt.

Bár a Sauber és a McLaren között már a hét elején elindult egy párbeszéd, hogy a wokingiak tartalékpilótája, de la Rosa helyettesítheti Perezt, ha a mexikói nem lesz versenyzésre kész állapotban, az események nagyon hirtelen történtek.

„Éppen, hogy csak befejeztem az ebédemet, mikor Monisha Kaltenborn (Sauber ügyvezetője) megjelent a McLarennél, és feltette a kérdést: ’készen állsz? Nagyon valószínű, hogy neked kell vezetni az autót a hétvégén’” – magyarázta a spanyol veterán.

„Megnéztem az órámat, és 13:50-volt. Mondtam, hogy tíz perc van hátra a második edzés kezdetéig. Ezt követően versenyfutás volt az idővel, hogy felvegyem a sisakomat, az overallomat, elhozzam a dolgaimat a McLarentől, beüljek az autóba és beállítsam a pedálokat.”

„Persze utóbbira nem volt idő, így olyan beállításokkal mentem, amik voltak. Azonban nem lehetsz ideges emiatt. Ez egy lehetőség és élveznem kell minden pillanatát.”

De la Rosa elmondta, hogy tisztában volt azzal, hogy a Saubernek esetleg szüksége lesz rá a hétvégén, ám hozzátette, hogy biztos volt abban, hogy perez elég fitt lesz ahhoz, hogy versenyezni tudjon Kanadában.

„Martin Whitmarsh (csapatfőnök) jelezte nekem, hogy a Sauber számít rám, azonban azt is mondta, hogy nem éljem bele magamat. Szóval úgy érkeztem a helyszínre, hogy ez szinte lehetetlen.”

„Tudtam, hogy Sergio jól van, és biztos voltak abban, hogy nem fogok lehetőséget kapni, egészen tíz perccel kettő előttig.”

A Sauber is felkészült a legrosszabbra, így magával vitte a spanyol pilóta tavalyi ülését, ami kulcsfontosságú volt, hiszen anélkül ennyi idő alatt alig ha tudták volna olyanná alakítani a versenygépet, hogy azt használni tudja.

Bár a svájci bázisú alakulat bízik abban, hogy a tapasztalt versenyző segíthet nekik a pontszerzésben, de la Rosa nem bízza el magát.

„Maradjunk a földön” – mondta. „Rengeteget kell még tanulnom. Meg kell szoknom a kormányt, hiszen rengeteg a gomb rajta, a KERS, a DRS, és más egyéb kezelőszervek, ráadásul ahhoz vagyok szokva, hogy ezek éppen a másik oldalon vannak.”

„Szóval még először meg kell néznem a gombokat, és csak utána tudom megnyomni őket, ami nem éppen ideális. Még nem jön érzésből. Azonban bízom abban, hogy minden a legnagyobb rendben lesz.”

„Lépésről lépésre kell fejlődnöm és javulnom, de nagyon boldog vagyok, mert ahogy azt már mondtam is, nem számítottam arra, hogy ezen a hétvégén autóba ülhetek, sőt rajthoz állhatok a versenyen.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!