Friss hírek

Egyszerűbb elnevezést kapnak a Pirelli abroncsai 2019-ben

Fotó: Pirelli

A Pirelli F1-es főnöke, Mario Isola Belgiumban megerősítette, 2019-ben csupán a kemény, közepes és lágy megnevezéseket használják majd abroncsaik jelöléséhez a versenyhétvégék során.

Az idei szezon elején a Forma-1 vezetősége, illetve a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) rákérdezett az olasz gumigyártónál, nem lehetne-e egyszerűsíteni a gumikeverékek elnevezéseit – például úgy, hogy az adott hétvége legkeményebb keverékét – legyen az a kemény, a közepes, a lágy, vagy a szuperlágy – egyszerűen csak „kemény” keverékként említik.

„Megerősíthetem, hogy elvégeztünk minden szükséges elemzést a vállalaton belül, hogy megtudjuk, megoldható-e a dolog, hiszen nyilván vannak következmények a gyártás, a logisztika, a gumikkal való menedzselés, illetve a marketing kapcsán is” – mondta Mario Isola.

„A három elnevezés világos – kemény, közepes és lágy –, de a három színről még egyeztetünk. Az F1 és az FIA kérése volt az, mi pedig elvégeztük a szükséges változtatásokat, hogy megvalósítsuk ezt 2019-re. A következő lépés a színek meghatározása lesz, és annak hivatalos bejelentése, hogy ebbe az irányba megyünk tovább.”

A Pirelli természetesen tudatni fogja majd a rajongókkal és a médiával, hogy valójában mely keverékek is lesznek használatban az adott hétvégén – hiszen azok továbbra is versenyről versenyre változnak majd.

„Szintén eldöntendő dolog még, hogy el kell neveznünk a keverékeket, hogy információt tudjunk adni arról, hogy melyikek is a valós vegyületek, amiket használunk. És azt is ki kell találni, hogyan zajlanak majd a tesztek, hiszen a teszteken minden keverék elérhető. Úgyhogy azt is meg kell oldanunk, hogyan festjük majd le a gumik oldalfalait a teszteken.”

„El tudom képzelni, hogy az előszezoni teszten lesz némi zűrzavar! De remélhetőleg a versenyekre megoldjuk, ahol már csak 3 keverék lesz.”

A legtöbb csapat egyébként házon belül egyszerűbb kifejezésmódot használ.

„Elsődleges, opciós, és időmérős gumikról beszélnek [a rádión], ez pedig már 15 éve bejött a képbe! Ezen nem is tudunk változtatni, most viszont lesz a kemény, a közepes és a lágy – és talán ők is ezeket fogják használni majd.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!