Elfogadták a Forma-1 2026-os motorszabályait! - F1VILÁG.HU

Elfogadták a Forma-1 2026-os motorszabályait!

HIRDETÉS
A Forma-1 irányító testülete, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elfogadta a 2026-os idénytől kezdődően érvényes motorszabályokat, így minden akadály elhárult ahhoz, hogy a Volkswagen két brandje, a Porsche és az Audi bejelentse a királykategóriához való csatlakozását.
2022 Hungary Grand Prix 2022, Saturday - LAT Images Lewis Hamilton

Az új motorszabályok alappilléreiről már hónapokkal ezelőtt megállapodtak az érintettek: megtartják a jelenlegi 1,6 literes V6-os formátumot, 350 kW-ra növelik az elektromos teljesítményt, megszabadulnak a hőenergia-visszanyerő rendszertől [MGU-H], és költségplafont vezetnek be az erőforrásokra vonatkozóan is. Az új szabályzat részleteiről viszont egészen mostanáig egyeztettek a csapatok az FIA és a Forma-1 képviselőivel, végül a Motorsport Világtanács (WMSC) keddi ülésén hagyta jóvá a 2026-os motorszabályok szövegezését.

Az FIA közleményében kiemelte, az új regulák megalkotását alapos kutatási és fejlesztési munka előzte meg a szövetség részéről – természetesen a jelenlegi és potenciálisan új motorgyártók együttműködésével.

A 2026-tól használatos Forma-1-es erőforrások hasonló teljesítmény leadására lesznek képesek, mint a mostani motorok, kihasználva a nagy teljesítményű és magas fordulatszámú V6-os belső égésű motorokat, és egyúttal „elkerülve a túlzott teljesítménydifferenciálást a jobb versenyzés érdekében”.

Az új szabályrendszer részeként az elektromos energia-felhasználást 50 százalékra emelik, és 100 százalékban fenntartható üzemanyagokat használnak majd. A szabályalkotók emellett a pénzügyekre vonatkozóan is hoztak regulákat, ezek célja, hogy csökkentsék a motorgyártás költségeit, megtartva a Forma-1 alapját képező csúcstechnológiák használatát. Ennek érdekében bevezetik az erőforrásokra vonatkozó költségplafont – már 2023 január 1-től! A 2025 és 2025 közötti időszakra 95 millió dollárban határozzák meg a költségvetést, 2026-tól pedig 130 millió dollárban, ebbe azonban nem tartoznak bele a marketingtevékenységek, a jelenlegi erőforrásokkal kapcsolatos aktivitás, valamint a partnercsapatok motorral való ellátása.

A szabályokat úgy szerették volna megalkotni, hogy azok vonzók legyenek az esetleges új gyártók számára is. Két márka, az Audi és a Porsche várhatóan hamarosan be is jelenti F1-es részvételét: előbbi vállalat több csapattal is tárgyalt az elmúlt hónapokban, míg a Porsche vélhetően a Red Bull Racinggel lép szövetségre.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!